Tarih: 06.05.2014 07:17

ÂŞIK FERYADİ YOLU SÜRÜYOR

Facebook Twitter Linked-in

Sivas’ın mahzun aşığı Feryadi aradan yıllar geçmesine rağmen hafızalardan silinmiyor. Baharözü dağlarından Çin’e gönderilen bir selam kadar asude olan Feryadi söz yolu, oğlu Yusuf ÇAĞIRAN tarafından yürütülüyor.

 Baharözlü Âşık Feryadi aradan yıllar geçmesine rağmen unutulmuyor. İçli sözleri ile akıllarda kalan Feryadi, bin bir çilenin de adı olarak anılıyor. Şiirleri kitaplaştırılan lakin şimdi hiçbirine dahi ulaşılamaması, aşığa gösterilen vefasızlığında bir nişanesi olarak algılanıyor.

1914 yılında Ulaş’ın Baharözü Köyünde doğan Feryadi’nin rüyasında kendisine “bade”sunan ve Çin’de yaşadığını söylediği “Güldane”isimli kıza tutkunluğu ile şiire başladığı bilinir.

Altınyayla’nın Kutup Yıldızı Tahyurt Köylü Şeyh Has Sait Efendi tarafından kendisine “feryadi” mahlası verilen Mustafa Çağıran, bundan sonra bütün yörede Feryadi olarak anılır.

Araştırmacı Kutlu ÖZEN tarafından şiirleri kitaplaştırılan Feryadi’nin, şuan piyasada kitaplarının bulunmadığı belirtiliyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bu tür kültürel değerlerin eserlerinin basımını neden tekrar yapmadığı ise merak konusu.

Feryadi Baba’nın oğlu Yusuf ÇAĞIRAN, babasının yolunda onun şiirlerini ve âşıklık geleneğini devam ettiriyor.

Feryadi Baba’nın ilahilerini ve şiirlerini çeşitli hoş ortamlarda içli sesi ile dile getiren Âşık Yusuf, babasının eserlerinin tekrar basılması gerektiğini dile getiriyor...




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —