Tarih: 29.06.2014 19:32

1000 TEMEL ESERE KAYIP KİTAP

Facebook Twitter Linked-in

Sivas’ın efsane Valilerinden Hasan CANPOLAT’ın başlattığı Sivas İçin 1000 Temel Eser çalışması sonlanmak üzere. Ara ara kamuoyu tepkisini silmek için basılan kitaplar haricinde büyük bir çalışma gözlemlenmezken, eskiden basılan lakin piyasada bulunmayan kitapların, 1000 temel eser kapsamına neden alınmadığı bilinmiyor.

 Gelen her yöneticinin kulağına sufle edilen “Sivas Bir Kültür Şehridir” lafı komik olarak algılanmaya devam ediyor. Kültürel çalışmaların afiş ve el ilanı boyutunda olduğu Sivas’ta derinlikli çalışmalar son on yıldır yapılmıyor.

Sivas’ın efsane Valilerinden Prof. Dr. Hasan CANPOLAT’ın başlattığı 1000 Temel Eser çalışması, Canpolat zamanında iyi bir ivme kazanmış ve Valinin gitmesi akabinde duraksamıştı.

Yaklaşık on yıldır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yapan Kadir Pürlü’nün Sivas’ı köy kültürüne hapsettiğini dile getiren kültür insanları, bu yönetimin daha uzun yıllar devam etmesinden korkuyorlar.

Ak Parti yönetimindeki “çok yakını” sayesine başarılı gibi bir koruma altına alınan Pürlü’nün, şehrin kültürünü kadükleştirip, köy şenliği ve kasaba kültürüne mahkûm ettiği iddia ediliyor.

Sivas’ın kültür ışıklarından biri olan Âşık Feryadi kitabının herkes tarafından bulunup okunmamasının çok önemli bir eksik olduğu vurgulanırken, neden bu eserin 1000 temel eser kapsamına alınıp, binlerce insana ulaşımının sağlanamadığı merak ediliyor.

İl Özel İdaresinin katkıları ile basılan diğer eserlerinde yazarların eline pek geçmediğini dile getiren kültür insanları, genelde bu eserlerin köy muhtarları ve İl Genel Meclisi üyelerine verildiğini iddia ediyorlar.

Aşık FERYADİ’nin bu önemli şiirlerinin geniş kitlelere ulaşması için yeni bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğu vurgulanırken, bunun basımının Kültür Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiği belirtiliyor.

“Celaloğlan” kitabını bile basıp kültür hayatımıza kazandırmayan müdürlüğün, Feryadi kitabını yeniden basıp basmayacağı merak ediliyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —