AGO AĞA

AGO AĞA

Mehmet AĞAOĞULLARI Yazdı...

AGO AĞA

Sivas ın Kangal ilçesine bağlı Mancılık köyü genel anlamda Ermeni toplumunun yaşadığı gelişmiş köylerden biridir. Huzur ve mutluluğun yaşam seviyesinin yükseliş döneminde Mancılık gelişmiş bir ermeni köyü olarak bilinmektedir.

Burada 2000 Ermeni nüfusunun yaşadığı tahmin ediliyor. Ayrıca Mancılığın yakınında "surp toros" manastırının bulunduğu köyde iki ermeni okulu ve birde yetimhane bulunuyordu. Genelde halkın ihtiyacunı karşılayacak konumda idi .

Mancılık Tarihi çok eskilere dayanan bir ermeni köyü olmasına rağmen bir de savaşlarda kullanılan taş atan bir nevi savaş aracıdır. iptidai ahşaptan yapılmış gerdirmeli yaylı bir sistemle belirli bir mesafeye gülle ve taş atan bir savaş aracı olarak bilinmektedir. ilk burada kullanıldığı da tahmin edilmektedir. Bu aletin ismi köye verilmiş Mancılık köyü olarak kalmış.

Mancılık köyü geniş bir arazi üzerine kurulmuş Hayvancılık ve tarımla geçimini sağlayan ,Halkın geneli sanatsal kabiliyetlerinin beceri kabiliyetlerinin sanata yansıması olarak bilinmektedir. Tehcirden sonra mübadele neticesinde kısmen de olsa Ermeni vatandaşlarımızın bir kısmı büyük şehirlere göç etmişler. geçim standartlarını yükseltmişler. Kısmende olsa Mancılık köyünde hayatlarını devam ettiren aileler bulunmaktadır. Halkın genelinin geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır. Buğdayı un yapmak için su değirmenleri yapmak bunların icadı idi. sanatsal yetenekleri yüksekti. Bu işlerlede geçimlerini sağlar lardı.

Kaynakca : Sivas 1877 bogos natanyan bir zamanlar yayıncılık baskı bir İstanbul 2008 alıntı ..Kısada olsa bize bu bilgiyi verir.

FAHRİ DR AGO AĞA .

Mancılığın yerli halkından olan aklı selim bilgi ve becerisine güvenen sanatsal yeteneği olan Ago ağa Kangal ve çevresinde geniş bir alanda çevre edinir. Bitkisel ilaçlarla halka hızmet etmeye başlar. Bir istanbul seyahatında akrabalarından aldığı bazı ilaç isimlerinin listesi dahilinde çevresinde zaman içerisinde büyük bir isim şöhretine kavuşur. Sağlık alanında yetişmiş bir uzman hekim gibi halkın şikayetlerini dinleyerek şifa bulmaya çalışan iyi niyetli paraya önem vermeyen halkın sağlığını ön planda tutan bir kişiliğe sahip olduğu söylenirdi. 1946-7- 50 yılları olsa diye düşünüyorum. Güler yüzlü tatlı dilli sıcak kanlı hoş sohbetli biri olduğu söylenirdi. Herkese şifa dağıtan bir gönül adamı olduğu bilinirmiş.

Her doktora giden birde ago ya göründünmü? diye sorarmış. Ago dert dinleyen dertlere derman olmaya çalışan zamyoğun olduğu an içerisinde bir bilge adam olmuş. İnsanlar yakınları vasıtasıyle Ago yu birbirlerine tavsiye eerlermiş. Ago kimini doktora gönderir kimine ilaç yapar kimine tavsiyede bulunur kalp kırmaz kalp yapan biri olarak bilinir.

O yıllarda koca karı ilaçlarının yoğun olduğu bir döneme rastlar. Doktor az hastane kısıtlı ilaç istenilen yüzeyde yok hastalığı tedavi edecek aşı yok. Veba ,Verem,tifo, tifüs,çiçek, Kızamık, Trahom gibi öldürücü hastalıklar can almaya devam ediyor. her köyde birkaç kişi tecrübelerine dayanarak çeşitli ilaçlar yaparak halka telkinde bulunurlar dı. işte o yıllarda Kangal ın Mancılık köyünde kendisini yetiştirmiş azda olsa halka yardımcı olan Ago Ağa çevresinde iyi bir isim yapmıştı her hastanın hızmetine koşarmış.

Kaynakca :Sivas 1877 bogos natanyan ,Bir zamanlar yayıncılık Baskı bir İstanbul 2008 sf 468 alıntıdır.

Mehmet ağaoğulları " AGO AĞA " Takriben 1946-47-50 arası Halk dr ago ağa ..27/2/2022.



Anahtar Kelimeler: