Tarih: 30.08.2021 06:06

Albay Reşat ÇİĞİLTEPE Kimdir?

Facebook Twitter Linked-in

Bu günkü yazımızda 30 Ağustos Zafer Bayramı neticesinde, Türk tarihindeki nice adsız kahramanlardan sadece birisi olan cennet mekan Albay Reşat Bey´den bahsedeceğiz. Türklüğün sessiz kahramanlarından birisi? Onurlu ve şeref dolu bir mazinin, onu yaşatma çabasındaki; onurlu ve şerefli bir kahramanı. Türk edebiyatındaki ünlü isimlerden Ziya Paşa´nın oğlu Reşat Bey, 1879 yılında İstanbul´da dünyaya gelmiştir. Babasını henüz 1 yaşında iken kaybetmiştir. 1896 yılında harp okulundan mezun olmuş olup, Türk milletinin varoluş mücadelesi verdiği 1. Dünya Savaşı´nda birçok cephede cansiperane savaşmıştır. İlk önce Trablusgarp cephesinde savaşan Reşat Bey, buradan Balkan cephelerine gitmiştir. Daha sonra Muş ve Bitlis´i düşman işgalinden kurtarıp, bu bölgeleri temizlemek için doğuda görevler yapmıştır. 1918 yılına gelindiğinde İngilizlere esir düşen Reşat Bey, Aralık 1919 tarihinde Milli Mücadele saflarına katılmak için, İnebolu´da ?İstiklal Yolu? üzerinden Ankara´ya geçmiştir.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK´ün emri ile 11. Kafkas Tümeni (daha sonraki adı ile 21. Tümen) Komutanlığı´na getirilmiştir. Yarbay rütbesi ile İnönü ve Sakarya Meydan Savaşları´nda bulunmuş ve bu muharebelerde ciddi başarılar göstermiştir. Kendisine son görev olarak 57. Alay komutanlığı vazifesi verilmiştir. Mustafa Kemal tarafından, Büyük Taarruz´un mübarek ikinci gününde savaşın gidişatını ve Türk milletinin kaderini belirleyecek olan, Sincanlı Ovası´ndan, Dumlupınar´a kadar mevzii ve yolların önündeki en stratejik engel teşkil eden Çiğiltepe´yi düşman kuvvetlerinden arındırılması istenmiştir. Bizim için çok önemli olan bu tepe, Yunan Baş Komutanı Trikopis tarafından bilinmekteydi.

Trikopis en sağlam birliklerini derhal Çiğiltepe üzerine konumlandırdı ve savaşın harareti giderek arttı. Saat 10.30 27 Ağustos 1922 sabahı 57. Alay bu tepeyi kuşatmış, saat 10.30´da Mustafa Kemal telefonda Reşat Bey´e; ´´ Reşat Bey, bu önemli tepeyi ne zaman alacaksınız? ´´ ´´ Komutanım, yarım saat sonra alacağız. ´´ ´´ Başarılar diliyorum. ´´ Saat 10.45 Mustafa Kemal: ´´Düşmanın halen direndiğini görüyorum. Gözümüz o tepede, çok önemli. Reşat Bey: ´´Komutanım tepeye düşman bir tümen yığmış direniyorlar. Ama alacağız komutanım, mutlaka alacağız!´´ Saat 11.00 Mustafa Kemal : ´´Reşat Bey´i istiyorum.´´ ´´Komutanım Reşat Bey size bir mesaj bırakarak intihar etti. Okuyorum, komutanım: Yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım.´´ Mustafa Kemal´in gözlerinden yaşlar boşanır: ´´Allah rahmet eylesin, Reşat Bey büyük bir vatanseverdir´´ Saat 11.45 ?Çiğiltepe alınmıştır komutanım. Yüzlerce ölüsünü bırakan düşman Sincanlı Ovası´na doğru kaçmaktadır, arz ederim." 45 dakika için verdiği sözü tutamayan Reşat Bey, bizim milli kültürümüzün, duruşumuzun, vazifelerimizin en önemli timsalidir.

Cennet mekan Albay Reşat Bey yine bizim için bir milli şehittir. Olaydan daha sonra kendisine Mustafa Kemal tarafından, vefat ettiği tepenin adı olan Çiğiltepe, Reşat Bey´e soyadı olarak vermiştir. Vefatının ardından TBMM kendisi adına ailesine Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası takdim etmiştir. Bir Türk için verilen sözün önemi, büyük bir savaşın ehemmiyet dolu ciddiyeti, şeref dolu bir hayatın onurlu son fiili. Bizler bugün bu coğrafyada yaşarken, atalarımızın ne denli sıkıntılar çektiği anlamadan, bilmeden ve öğrenmeden yaşıyoruz. Hakları şüphesiz ödenmez. Ey Türk Ulusu! Büyüklüğünün farkına lütfen daha fazla küçülmeden var artık! Kurtuluş mücadelesi verdiğimiz o çağlarda adsız-sansız nice kahramanlardan, emeğini esirgemeyen halktan, nice komutanlarımıza ve Mustafa Kemal Atatürk´e minnetlerimizle. Allah hepsini rahmeti ile muhafaza etsin!




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —