Tarih: 10.06.2018 15:00

Ankara´nın Yolu Diyarbakır´dan Geçiyor!

Facebook Twitter Linked-in

ANKARA´NIN YOLU

DİYARBAKIR´DAN GEÇİYOR?

 Acil ve tarihi seçime on dört gün kaldı.Cumhur ittifakı ileSayın Cumhurbaşkanının,  Millet ittifakı ile Muharrem İnce-Meral Akşener-Temel Karamollaoğlu´nun, birbirlerine karşıyaptıkları ağır suçlamaları, sert eleştirileri, aşağılamaları ve düşük profilli iddiaları ayıklayarak, şu ana kadar geçen sürede akılda kalanları özetlemek isterim.

 Cumhur İttifakının söylemlerine ve eylemlerine bakıldığında, Vergi barışı, Varlık barışı, İmar barışı, emekliye bin lira bayram harçlığı, somutlaşmış eylemler olarak hayata geçti. Olup olmayacağı belli olmamakla birlikte, cezaevindeki hükümlülere af ve bedelli askerlik konularında beklenti yaratıldı.Cumhurbaşkanımız seçimeözel olarak ?çılgın projelerini? açıkladı.Millet bahçeleri  (Atatürk havalimanı ve birçok şehirde yıkılan eski stadyumlarının yerine) ve Kıraathaneler (çay-kahve ve kek eşliğinde).

 Millet ittifakının söylemlerine baktığımızda isesanayi ve tarımsal üretime dayalı ekonomiksisteme geçileceği, sınai ve teknolojik yatırımların destekleneceği,  tarım politikalarında ürün bazlı stratejiler geliştirileceği, işsizlik ile mücadele, devlet kurumlarının reorganizasyonu, planlı tarım ve hayvancılık yönetimine geçileceği gibi temel politikalar dillendirilmektedir. Ayrıca Esnaf bakanlığı kurulması,  çiftçinin ve esnafın kredi borç faizlerinin silinmesi,işsiz gençlere aylık 500 lira harçlık verilmesi, en düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olması, satılan şeker fabrikalarının geri alınması, çiftçiye mazotun 2,5 liradan verilmesi, çiftçinin desteklenmesi, Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi vaatleri de verilmektedir.

Bu eylem ve söylemler devam ederken, tarihi seçimin kilidini açacak anahtar, ilk defa oy kullanacak gençler ve HDP- Kürt seçmenin elindedir.

HDP´ninbarajı geçmesi halinde, Meclisteüçlü bir yapı oluşacak, HDP hangi ittifaka yönünü dönerse,o taraf etkili olacaktır. Bu sürdürülebilir bir meclis aritmetiği olur mu? Yaşayıp göreceğiz. Eğer HDP barajı aşamaz ise meclis iki ana ittifaktan oluşacaktır.  Meclis çoğunluğu, kritik bir sayı ile sağlanabilir ki, hangi ittifak derseniz, şimdiden bunu kestirmek çok zor.

 Cumhurbaşkanı adaylarına gelince, propaganda sürecinde ki en hareketli  aday Muharrem İnce dersek, yalan olmaz.Muharrem İnce meydanları doldurmakta, kitlesine umut ve heyecan vermektedir. Cuma´yı Cumartesine bağlayan gece saat 01 de, Kadıköy-Göztepe´de yaptığı gece mitingi çok farklı ve coşkuluydu. Kanaatimce Muharrem İnce´nin ivmesi, artan bir şekilde devam edecektir.

 Sayın Cumhurbaşkanımız ise ekranda çok yorgun görünüyor. Konuşmalarında sık sık geçmişi hatırlatıyor ?o yoktu, bu yoktu, şu yoktu, onu biz yaptık, bunu biz yaptık, şunu biz yaptık?, diyor. 2002 yılındanbu güne kadar yapılan hizmetlerin adeta karşılığını ister gibi konuşuyor.

 Cumhurbaşkanlığı seçiminin büyük olasılıkla ikinci tura kalacağı kanaatindeyim.

Bu durumda HDP ve Kürt seçmeninin ?barajdan azade? vereceği oylar ve muhtemel oy kaymaları Cumhurbaşkanının kim olacağını belirleyecektir. Yirmi yıl önce, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ?AB ile yaptığımız görüşmeler sonucu anladık ki; Brüksel´in yolu Diyarbakır´dan geçiyor?demişti. Bu sözler üzerine,  o günlerin Türkiye´sinde hem Mesut Yılmaz´a hem de AB´ne büyük tepki gösterilmişti.Yıllar sonraise bırak Brüksel´in  yolunu, artık  Ankara´nın, iktidarın ve hatta Cumhurbaşkanlığının yolu,Diyarbakır´dan geçiyor galiba !?

Tacettin KEPENEK

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —