Anne-Baba Olma Yolculuğumuz Devam Ediyor
Çocuğun üç dünyası vardır.
Duygu Dünyası
Düşünce Dünyası
Öğrenme Dünyası
Bunların içinde en önemlisi öğrenme dünyasıdır. Burada problem varsa diğer iki dünya da olumsuz etkilenir. Bu üç dünyayı içine alacak şekilde nitelikli birliktelikler oluşturmak lazımdır.
Çocuğumuzun dokunsal, işitsel, görsel algılarda hangisi daha baskınsa o minvalde eğlenceli oyun alanları oluşturabiliriz. Mesela boyalarla, kalemlerle ilgilenmeyi seven çocukla birlikte resim yapmak gibi ya da top oynamayı seven çocukla futbol oynamak gibi.
Çocuğumuzun gelişim aşamalarını da doğru öğrenerek, ondaki değişimleri doğru gözlemleyerek davranışlarımızı düzenleyebiliriz.
Mesela beş yaşında kararlı, nispeten uyumlu, başladığı işi bitirmeye meyilli kız ise babasına, erkek çocuk ise annesine hayran iken altı yaşına doğru daha kararsız sık fikir değiştiren, biraz agresif, çabuk sıkılan davranış değişikliklerinin olağan olduğunu bilmek gibi; sevimli ve huysuz??Bugün seni seviyorum? der, yarın ?Annemden nefret ediyorum? diyebilir. ?Günaydın? dersiniz, ?hayır günaymadı? diyebilir.
Vücudunu keşfetmek ilgisini çekebilir. Çok soru sorması zaten tanıdık bir durumdur.
Nitelikli, kaliteli zaman içerisinde çocuğa değer katan elde edebileceği kazançların olduğu oyunlar, aktiviteler düzenlemek yararlı olur. Atalarımız ?Vakit nakittir? demişler. Çocuğumuzla geçirdiğimiz geriye sarılamayacak vakti hayırlı, eğlenceli ve öğretici bir uğraşla doldurursak vakti nakde çevirmiş oluruz.
Nitelikli zaman çocuğunuzun yaşamını seyretmek, yönetmek değildir. Bizzat o hayatın içine girerek orada rol almaktır. Oyuncak dükkânından oyuncak alıp odasına yollamak nitelikli beraberlik olmaz. Nitelikli zamanın içinde paylaşım vardır, zamanı zevkle yudumlamak, çocuğunuzla aynı havayı teneffüs etmek vardır.
rumeysahatice58@gmail.com