Tarih: 25.08.2019 19:13

KIZILIRMAK Sivas´ı İkinci İSTANBUL Yapar!

Facebook Twitter Linked-in

Sivas Kızılırmak hayali ile yanıp tutuşmaya devam ediyor. Osmanlı´nın yitik projeleri bir bir yaşam bulurken, sıranın Kızılırmak´a geldiği konuşuluyor. Marmaray gibi dudak uçuklatan bir rüyayı gerçekleştiren Türkiye´nin, daha nice başarı adımlarından birinin de Kızılırmak olduğu biliniyor. Marmaray ve Kanal İstanbul´dan sonra 2.Abdülhamid Han´ın çok önemli bir projesi olan Filyos Limanı için de çalışmalar hayata geçti..

Sultanların bu önemli projeleri hayat bulurken, gözler Kızılırmak´a çevrildi...

Kızılırmak´ın sadece Sivas için değil bütün Türkiye için örnek bir proje olacağı da uzmanlarca dile getirilirken, Osmanlının bu büyük aşkı için Devletin düğmeye basması gerektiği dillendiriliyor.

Kızılırmak´ın Avrupa şehirleri gibi tasarlanması durumunda, göç veren Sivas´ın göçünün duracağı ve aynı zamanda İç Anadolu Bölgesinde ikinci bir İstanbul oluşarak, büyük şehirlerin yükünü hafifleteceği vurgulanıyor.

Uzmanlar, Filyos Limanlarının hayata geçmesi durumunda 30 bin kişinin istihdam edilebileceğini vurgularlarken, Kızılırmak Projesinin gerçekleşmesi durumunda ise yaklaşık 50 bin kişiye yeni iş ve aş sahası oluşacağı görüşünü dile getiriyorlar.

Sivas, İtalyan şehri Floransa ile benzerlikli bir şehir olarak keşfedilmeyi bekliyor. Avrupa Rönesanssının kalbi olan Floransa, birçok aydının da yetiştiği yer olarak biliniyor. Sivas´ın da bu şehirdeki imkânlara kavuşabileceğini dile getiren birçok insan, özellikle Kızılırmak´ın Arno Nehri gibi Sivas´ı diriltebileceği vurgulanıyor.

Nehir etrafında yeni bir şehir inşa edilmesi ile turizm ve tarihin ana merkezi olan yere, her yıl binlerce turist akın ediyor.

Sivas´ın Kızılırmak´ı keşfedip, Uluslar arası firmalar yolu ile Marmaray benzeri devasa bir çalışmaya girişebileceği dile getirilirken, Kızılırmak´ın böyle dizaynı neticesinde binlerce insanın istihdamına kapı aralanacağı belirtiliyor.

Sivas´ın bu tür yeniden yorumlanması durumunda zamanla entelektüel düşünce sisteminde de önemli gelişmeler olacağına dikkat çeken aydınlar, filozofların, devlet adamlarının, sanatçıların, bu tür mekânlarda daha çok yetişeceğine dikkat çekiyorlar.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —