Sivas meydanında buluna Valilik Binası, Kongre Müzesi ve Tarihi Jandarma Binası gezip görenleri kendine hayran bırakıyor. Entelektüel bir bilinçle zamanının zerafetini yansıtan yapılar, günümüzde de beğeni topluyor. Bu yapıların güzelliği karşısında hantal bir ufukla ikame edilen Aynalı Çarşı ise, aynalı bir hançer olarak, gözleri tırmalıyor.
Zamanında bu garabete nasıl izin verildiği anlaşılamazken, Şehir Meydanındaki güzellikler içine bu yapısal bozukluğun nasıl konulduğu eleştiri alıyor.
Sivas´ta herkes tarafından beğenilen Şehir Meydanı, yeni bir anlamlar bütünü olarak irdelenmeye devam ediyor.
Eski Vali Hasan Canpolat´ın büyük gayretleri ile vücut bulan Sivas Kent Meydanı, Türkiye´de birkaç önemli meydandan biri olarak anımsanmaya devam ediyor.
Zamanın Sivas Valisi Hasan Canpolat´ın çok önemli risk alarak el attığı bu proje, vaktiyle bir çok eleştiri almış ve meydandaki ağaçların kesilecek olması nedeniyle de bu eleştirinin dozajı yükseltilmişti.
Meydanda bulunan Şifaiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Kale Cami, Çifte Minarenin ortaya çıktığı ve buna eş olarak Kongre Müzesi ve Jandarma Binası ile buraların açık seçik bir halde birleştirildiği biliniyor.
Sivas´ta Şehir Meydanının bu denli kabul gören bir anlamla hala takdir edilirken, Meydanın tam ortasında göz tırmalayan Aynalı Çarşı´nın ne maksatla yapıldığı ve orayı yapanların ve oraya izin verenlerinin, kültürel ve sanatsal yapıları sorgulanıyor.
Aynalı çarşıyı yapanların ve buna izin verenlerin, herhangi bir sanat eserini görüp, elleriyle dokunup dokunmadıkları da sorgulanırken, böyle nadide taş eserlerle donatılmış bir meydana bu ucubeyi nasıl inşa ettikleri hayretler içinde sorgulanıyor.
Sivas´ın kalbindeki Aynalı Hançer olan bu ucube, şehre gelenler tarafından tedirginlikle izlenip, nasıl olurda bu nadide meydana bu kötülük yapılır söylentilerini hatıra getiriyor.
Bakar bakmaz insanın göz zevkini bozan ve hiçbir estetik ve sanatsal durumu olmayan bu hantal ucubenin, bu meydanda ne işi olduğu ve şehir yöneticilerinin bu ucubeyi görünce, rahatsız olup olmadıkları merak ediliyor.
Sivas´ın ortasındaki bu ucubenin, şehir meydanındaki taş abidelere yakışmadığı, iğreti duruşu ve göz zevkini bozan Aynalı hançerin, daha ne zamana kadar orda kalacağı merak edilirken, Türkiye´de ender sayılabilecek bu tarihi meydana, böyle bir garabetin nasıl reva görüldüğü anlaşılamamaya devam ediyor.