Tarih: 22.11.2023 19:54

AZİZ VLAS’IN MEZARI NEREDE ?..

Facebook Twitter Linked-in

AZİZ VLAS’IN MEZARI NEREDE ?!!!!!!

 

1890-1910 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan Katolik misyoner rahip Guillaume de Jerphanion tarafından cepheden çekilmiş bir Gökmedrese fotoğrafının üstündeki bir yay parçası içine Fransızca yazılmış bir notta şöylece yazılıyor: “Aziz Vlas’ın mezarı karşı mahallededir!!!!!!”

KAYNAK: Boğos Natanyan, Sivas 1877, Yayına Hazırlayan: Arsen Yalman, Birzamanlar Yayıncılık, İstanbul, 2008, s. 273

Bu kaynak vesilesiyle, yıllarca yoğun olarak tartışılan “Aziz Vlas’ın Mezarı Nerede?” sorusuna, çok önemli bir cevap verilmiş oluyor…

Aziz Vlas Kimdir?

Aziz Vlas, Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde yer alan Sebateia (Sivas) şehrinde MS. 280 ya da 283'de doğdu. Bazılarına göre Rum, bazılarına göre Ermeni idi. Muhtemelen zengin bir aileden gelen Vlas tıp eğitimi gördü ve Boğaz hastalıkları konusundaki maharetiyle çevresine ün saldı. Pagan inanışını terk ederek Hıristiyanlığı kabul etti. Sivas Piskoposu Romalılar tarafından öldürülünce, halkın isteği ile piskopos seçildi. Romalıların uyguladığı baskı nedeniyle Erciyes Dağı'nda bir mağarada keşiş hayatı sürmeye başladı. Bir çoban tarafından ihbar edildi. Bölgedeki pagan ve Hrıstiyan düşmanı Roma Valisi Agricolaus'un askerleri tarafından bulunarak tutuklandı ve inançlarından dönmediği için işkence ile öldürüldü (316).




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —