Tarih: 14.04.2024 13:58

BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!

Facebook Twitter Linked-in

BAYRAMINIZ MÜBÂREK OLSUN

(Allâhü ekber Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhil hamd.)

Aslında uzunca bir yazı ile bayram kutlaması yapmayı düşünmüştüm. Sizlere uzun uzun Buhûrizâde Mustafa Itrî Efendi’yi (1640 – 1712), onun şairliğini, hattatlığını, bestekârlığını anlatmayı düşünmüştüm. Sonra bundan vazgeçtim, internet elinizin altında, “Buhûrizâde Mustafa Itrî Efendi” yazarsanız bu büyük sanatçımız hakkında her şey önünüze geliyor.

Ben onun Bayram Tekbiri ve Salât-ı Ümmiye bestelerinden bahsetmek istiyorum. Bu iki eser ülkemiz sınırlarını aşmış, yüzyıllardır tüm İslam ülkelerinde, câmilerde cemaatlar tarafından hep bir ağızdan söylenir, bilirsiniz. Özellikle bayram namazlarında…

Ama bu iki eserin kimin bestesi olduğu hakkında pek fikrimiz yoktur.

***

Allâhü ekber Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhil hamd. (Allah her şeyden yücedir, Allah’tan başka ilah yoktur, Allah her şeyden yücedir, hamd sâdece ona mahsustur.)

***

“Allāhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedini’n-nebiyyi’l-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim.” (Allah’ım, Efendimiz olan ümmî peygamber Muhammed’e ve onun ailesine ve ashâbına salât ve selam olsun.)

***

İşte bu iki muhteşem dinî müziğimizin bestecisi Buhûrizâde Mustafa Itrî Efendi’dir.

Ben bu iki eseri çello ve piyano için düzenleyip konserlerimde çalmıştım ve büyük beğeni almıştı. Beş - altı yıl kadar önce Batman’da bir konserimde yapılmış olan konser videosunu sizlerle paylaşarak bayramınızı kutluyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=fhH68H-vJFU

Tüm Sivas’lı hemşerilerime, öğrencilerime ve dostlarıma selam, saygı ve sevgilerimle. Doç. Dr. Yakup Kıvrak




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —