Tarih: 30.09.2021 15:10

BEN SEVMEKTEN HİÇ BORÇLU ÇIKMADIM

Facebook Twitter Linked-in

BEN SEVMEKTEN HİÇ BORÇLU ÇIKMADIM

Özdemir Asaf, Türk Edebiyatının önemli kalemlerinden… Yalnızlık Şairi…

Asıl adı Halit Özdemir Arun’dur. Dünya Kaçtı Gözüme ilk şiir kitabıdır. Taşlama ve hiciv türünde dörtlük veya ikilik şeklinde yazmayı tercih etmiştir. İlk kitabının adından da anlaşılacağı üzere, kelimeleri işlemeyi çok iyi bilen bir kalemdir. Farklı bir bağı vardır onun şiirle, dizeyle, kelimeyle, heceyle. Onu hep çarpıcı başlıklar ve kısacık şiir veya söz parçalarıyla görürüz edebiyat sayfalarında. Şiir ve yazar hakkındaki görüşlerini bildirdiği eserin adını da ‘’Yuvarlağın Köşeleri’’ koyması, gayet onu yansıtan bir harekettir doğrusu.

Akciğer kanserine yenik düştü ve ayrıldı edebiyat camiasından. Geride kimi için ‘’Sen Bana Bakma Ben Senin Baktığın Yönde Olurum.’’ kitabı kimi için ‘’Benden Sonra Mutluluk’’ kitabı kimi kalbi kırıklar için ise ‘’Sana Gitme Demeyeceğim.’’ dizeleri kalmıştır.

Az sözle çok şey anlatıp bunu Özdemir Asaf kadar üslup haline getiren, çok az yazar vardır. Adeta icaz onun üzerine yapışmıştır. Bunun kanıtı da tabii ki özlü sözleridir. Özlü sözleri kendisinden daha meşhurdur desek yanlış olmaz. Çoğu sözü bilinir lakin yazarı sorgulanmaz. Anonimmiş gibi kabul görür. Yazarının Özdemir Asaf olduğunu öğrenince ufak bir şaşkınlık geçirtecek birçok özlü söz vardır. Yaşamak değil, beni bu telaş öldürecek. Boşuna yorulma gönül sadece sevmek yetmiyor. Sende gördüğümü görecekler diye ödüm kopuyor. İmkansızları yaşamak mıdır sevmek, yoksa severken imkansız mıdır yaşayabilmek? Bir gün benden şikayet ettiğin ne varsa, özleyeceksin! İşte o özlü sözlerden sadece birkaçıdır bunlar.

Özdemir Asaf ile bütünleşen, onun üslubunu yansıtan, karakteristik şiiri Lavinia’dır. İşte o çok meşhur şiiri ve Asaf’ın yalnız yaşadığı aşkın kanıtları. Evet karşılıksız bir aşkın şiiridir bu. Bu aşk karşılıksız kalmıştır ama şiir karşılıksız kalmayıp dönemin şiir yarışmasında birinci olmuştur. Birinci olan bu şiiri şairinden kürsüde dinlemek istediklerinde salonu bir kişi terk etmiştir. O da bu karşılıksız aşkın sahibi ve bu unutulmaz şiiri yazdıran kadındır. Bir platonik aşkın en güzel şiiri olsa gerek. İşte o yalnızlığın şiiri:

LAVİNİA

Sana gitme demeyeceğim.

Üşüyorsun ceketimi al.

Günün en güzel saatleri bunlar, Yanımda kal.

Sana gitme demeyeceğim.

Gene de sen bilirsin.

Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim, İncinirsin.

Sana gitme demeyeceğim,

Ama gitme, Lavinia.

Adını gizleyeceğim, Sen de bilme, Lavinia.

1957




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —