BİLİM NE DİYORSA O!

BİLİM NE DİYORSA O!

SİVAS Mimarlar Odası Üyeleri, son günlerde kamuoyunda dile gelen cami tartışmasına açıklık getirdiler. Yapılan işin bilimsel analizini yaptıklarını dile getiren üyeler, bunu yanlış bir mecraya çekmenin doğru olmadığını ifade ettiler.

SPHM ÖZEL HABER

SİVAS kamuoyunda son günlerde tartışmalara neden olan MERKEZ CAMİ konusunda bilimsel bir çalışma hazırlayan MİMARLAR ODASI, bunun yanlış bir mecraya çekilerek şehrin kaybına neden olabilecek bir tartışmaya çekmenin doğru olmadığını dile getirerek, aşağıdaki  metni kamuoyu ile paylaştılar:

?Yapılması planlanan Sivas Merkez Cami projesi hakkında hazırlamış olduğumuz raporumuzun, sosyal medya ve yerel basında yer almasından bu güne, bu şehirde yaşayan herkesin konu hakkında bilgi sahibi olmasına, üzerinde düşünmesine, çeşitli boyutlarıyla tartışmasına ve sesini duyurmasına zemin hazırlamış olmasından dolayı memnuniyetimizi bildirir, söylenmiş her sözü dikkatle okuyup dinlediğimizi bilmenizi isteriz.Bu süreçte konuyu kendi şahsi çıkarlarını gözeterek farklı aktarmak isteyenlere ve Sivas´ın değerleri için emek veren mimarları halkın gözünde itibarsızlaştırmaya çalışanlara rağmen açıklamak isteriz ki;

Mimarlar Odası Sivas Temsilciliği cami yapılmasına karşı değildir!

Mimarlar Odası Sivas Temsilciliği cami yapılmasına değil, bu alana, bu mimari

üslup ve boyutta, ülkemizin tüm enerji ve nakdini ölümcül bir salgınla mücadeleye ayırması gereken zamanda ve hiç bir fizibilite ve alt yapı çalışması yapılmadan "ben yaptım oldu" mantığı ile yapılmasına karşıdır!

Konunun bazı kesimlerce kasıtlı bir şekilde ?´Cami Karşıtlığı´´ , ?´Din Düşmanlığı´´ şeklinde gündeme getirilme çabası tamamen maksatlı bir çaba olmakla beraber, Mimarlar Odasının temsil gücünü kendi kişisel çıkarları için kullanarak üyelerimizin maneviyatlarını ve inançlarını kamuoyu nezdinde sorgulanmaya açık hale getirmek, hedef göstermek hem dini hem de ahlaki açıdan doğru bir davranış biçimi değildir.

Bilindiği üzere TMMOB yönetmeliği gereği, yönetim kurulları ve oda başkanları demokratik seçimlerle göreve gelirler. Bugün basında mimarlar odası başkanı olarak lanse edilen kişi, seçilmiş bir başkan olmayıp bizzat kendi talebiyle atanarak göreve gelmiş bir oda temsilcisidir. Seçimle göreve gelmiş bir yönetici olmadığı halde, odamızın tüm üyeleri tarafından yürekten desteklenmiştir. Göreve başladıktan sonra odamızda gündeme gelen diğer konularda olduğu gibi, Merkez Cami Projesi konusunda da sürecin başından itibaren yer almış, değerlendirme ve raporlama çalışmalarında bulunmuş, raporların ilgili kurumlara iletilmesini gerçekleştirmiş sonra ani bir kararla görevden ayrılmak istediğini beyan etmiştir. Akabinde meslek odamıza yakışmayacak şekilde çelişkili açıklamalarda bulunmuş ve temsil ettiği meslek grubunun üyelerini hedef haline getirmiştir. Kendisiyle benzer yaşam tarzına,örf,adet,gelenek ve inançlara sahip olduğu, şahsen tanıdığı,bu şehirde birlikte yaşadığı, omuz omuza çalıştığı insanları, kendi siyasi ve ticari gelecek kaygıları doğrultusunda karalama kampanyasına girmesi kesinlikle kabul edilemez bir durum oluşturmuştur.

Diğer yandan yine basına yapmış olduğu açıklamalarla, kendisinden sonra göreve gelebilecek kişileri ´Merkez Cami yapımına dava açma şartıyla´ göreve gelebilir iddiası ile hem kendi koltuğunu pekiştirmeye çalışmakta hem de kendisinden sonra gelecek kişiler hakkında şimdiden karalama kampanyası başlatmaktadır. Oysa görevi bırakma talebi kendisinden gelmiştir ve bu talebi üzerine yeni bir temsilci arayışına girilmesi son derece doğaldır.Odamız üyeleri için ´Merkez Cami yapımına dava açma şartıyla´ gibi bir kriter asla söz konusu olmayıp, geçmişten bugüne var olan asıl kriter; özveriyle çalışan, dürüst, etik, çıkar peşinde olmayıp meslek onuru ve kamu yararını ön planda tutan bir anlayışa sahip bireylerin temsil düzeyinde olmasıdır.

Yasa ve yönetmelikler açısından uygunsuzluğu bilimsel olarak tespit edilen konuların ya da görüş ayrılığına düşülen noktaların T.C Hukuku ile çözülmesini beklemek biz oda üyeleri kadar tüm vatandaşların da hakkıdır ve devletimizin hukuk sistemi hepimizin güvencesidir. Aynı zamanda unutulmamalıdır ki, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek ,yalan haber yapmak ve iftira kampanyaları yürütmek, kişileri hedef göstererek itibarsızlaştırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur.

Bizler yasal olarak bağlı bulunduğumuz Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile çoğu zaman fikir ayrılıkları yaşasak dahi, farklı fikirleri zenginlik bilip her görüşe saygı duyup kendi odamızı ve oda üyelerimizi rencide edecek tutum ve davranışlardan uzak kaldık. Bundan sonra da herhangi bir grubun ya da kişinin destekleyicisi olmadan ve tüm özel çıkarların göz ardı edildiği bir yaklaşımla, sadece kamu yararı için görüş bildirmeye devam edeceğimizi açıklıyor, ilimize katkıda bulunmak için her zaman iş birliği içinde olmaya ve üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.

ŞU İYİ BİLİNMELİDİR Kİ ; BU İŞTEN NE BİR DİK DURUŞ NE DE BİR KAHRAMAN ÇIKAR. ÇIKSA ÇIKSA YOL ARKADAŞLARINA İHANET, SİYASİ BİR VAAD VE HAKLI YA DA HAKSIZLIĞINA BAKMADAN GÜÇLÜNÜN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKENLER ÇIKAR.?

Sivas Mimarlar Odası Üyeleri

 



Anahtar Kelimeler: BİLİM DİYORSA