Bir Kurban Daha mı?

Bir Kurban Daha mı?

Sahibi Ata Medresesi’nin restorasyonunu tamamlayamayan, yaptığı restorasyonlarda mekanları tahrip eden, İzzettin Keykavus Türbesi önüne tanıtıcı bir levha koyamayan anlyışın, Sivas’ın Kaşıkçı elması olan Buruciye Medresesi’ni de bu yanlı

Sahibi Ata Medresesi’nin restorasyonunu tamamlayamayan, yaptığı restorasyonlarda mekanları tahrip eden, İzzettin Keykavus Türbesi önüne tanıtıcı bir levha koyamayan anlyışın, Sivas’ın Kaşıkçı elması olan Buruciye Medresesi’ni de bu yanlışlıklar zincirine kurban etmesine izin verilmemeli.

 Gök Medrese yanlış restorasyona kurban edildi. Bundan ders çıkarılması gerekirken, sıradan amelelere restore ettirilen Şifaiye Medresesinin ön taç kapısına polyesterden taş konmasına ise kimse ses çıkarmadı. Yanlış kumlama tekniği ile motiflerin tamamen tıraşlanıp mahvedildiği Şifaiye’nin her köşesi ihaleyle dağıtıldı. Bu iki ecdat eserinin kurban edilmesinden sonra sıra BURUCİYE MEDRESESİ’ne geldi.

Sahip Ata Medresesi (Gök Medrese), yıkılmaya doğru ilerliyor. İçini birkaç kuşağın görmediği bu önemli ecdat yadigârı bilinçsiz restorasyonlar nedeniyle yok olma ile karşı karşıya. Sivas’ın merkez eserlerinden biri olan Gök Medrese’nin, böyle bilinçsizce heder edilmesi karşısında Vakıflar Müdürlüğünün ne yaptığı merak konusu.

Aynı şekilde İzzettin Keykavus Şifahanesinin (Şifaiye Medresesi), işin ehli olmaya ameleler tarafından elden geçirilmesi sert tepki ile karşılandı. Mütahitin taşerona, taşeronun da amelelere verdiği restorasyon çalışması tam bir facia ile sonuçlandı.

Ön Taç Kapısına konulan taşın aslında polyesterden yapılarak konulduğu ve yanlış kumlama tekniği ile motiflerin tamamen tıraşlandığı belirtiliyor.

Sivas bu iki tarihi eseri kurban ederken şimdi sıranın Buruciye Medresesine geldiği yorumları yapılıyor. Buruciye Medresesi restorasyon akabinde Sivas Müftülüğü’ne verileceği yönündeki iddialar ise tam bir şaşkınlığa konu olmaya devam ediyor.

Müftülüğünün burayı hiçbir şekilde değerlendiremeyeceğini belirten pek çok Sivaslı, bu güzide yerin kültür sanat içerikli programlar için Valilik denetiminde kalmasının daha faydalı olacağı belirtiliyor.

Geçtiğimiz aylarda yaşanan Sivas Kitap Günleri söyleşilerinin burada mükemmel bir şekilde icra edildiğini belirten kültür insanları, burasının daha işlevsel bir hale dönüştürülerek Valilik bünyesinde işletilmesinin çok faydalı olacağı görüşlerini dile getiriyorlar.