Tarih: 14.08.2024 07:44

Bozkırın İncisi;MİHRALİ BEY KONAĞI

Facebook Twitter Linked-in

StHM ÖZEL HABER

SİVAS, tarihi geçmişi ile öne çıkmasına rağmen, bu varlığın tam anlamıyla değerlendirilemediği herkes tarafından dile getiriliyor.

YEMEN ile ismi özdeşleşen destan kahramanı Mihrali Bey´in ACIYURT Köyü yakınındaki KONAK MEZRASINDAKİ evi ziyaretçileri bekliyor.Restore edilerek halkın ziyaretine açılan ev tipik Türk evi özelliğinde.

Zemin kat haremlik, depo ve kiler olarak kullanılan, zemin katı kesme taştan, kalan kısmı ise moloz taştan yapılan, üst katında ise ahşap ve kerpiç malzeme kullanılan konak içindeki tavan işlemeleri görenlerin beğenisini kazanıyor.

Osmanlı-Rus Savaşı´nda 150 adamıyla Ruslara karşı savaşan ve başarılarından dolayı Osmanlı tarafından Mecidiye Nişanı verilen Mihralibey, Erzurum Müdafaası´nda da önemli görevlerde bulunması sebebiyle Sivas´ın Ulaş İlçesine bağlı Acıyurt Köyüne yerleşmiş ve kendisine bir konak yaptırmıştı.

II. Abdülhamit´ in emri ile 40. Hamidiye Süvari Alayını kuran Mihrali Bey, Yemen´de çıkan isyanı bastırmak için Sivas Valisi Reşit Paşa´nın Padişaha telkinleri sonucu 500 adamı ile birlikte Yemen´e gidip, İngiliz ve Araplarla mücadele etmiş ancak Yemen´de hastalanarak vefat etmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —