Tarih: 19.05.2017 22:03

Bu Mudur İşte Budur!

Facebook Twitter Linked-in

 

Giresun Üniversitesi, Giresun Valiliği,  Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin ortaklaşa düzenledikleri  ?1. Uluslararası Dil, Sanat ve İktidar Sempozyumu? Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

 Kürsüye ilk çıkan Rektör Danışmanı ve Sempozyum Koordinatörü Doç. Dr. Nazım Elmas,Giresun Üniversitesi olarak son bir yılda ardı ardına çok önemli etkinliklere ev sahipliği yaptıklarını belirtti.

Doç.Dr. Elmas, düzenlenen bu sempozyumun katılımcılar için verimli geçmesini temenni ederek sözlerini sürdürdü.  İnsanlık tarihinde, insanlara eşyanın isminin öğretilmesiyle dil iletişiminin başladığını ve bu sürecin günümüze kadar devam ettiğini söyleyen Doç. Dr. Nazım Elmas sözlerine şu şekilde devam etti: ?Dilin en güzel kullanımı sanattır. Dil, ilk çağlardan günümüze gelen bir miras olmuştur. Dil, iktidar ve sanat konularını ele alacağımız bu sempozyumumuza kendi alnında uzman davetli konuşmacıların 76 bildirisi kabul edilmiştir. Sempozyumun tüm katılımcılarımız için faydalı geçmesini temenni ederek, bu süreçte birlikte hareket ettiğimiz paydaşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.?

 Rektör Prof. Dr. Cevdet Coşkun, konuşmasına, dilin toplumların evrimleşmesindeki yerine değinerek başladı. Dil ve sanat kavramlarına tek bir pencereden bakmanın yanlış olduğuna dikkat çeken Rektör Coşkun şunları söyledi; ?Dil dediğimizde sadece konuştuğumuz lisan aklımıza geliyor. Dili sadece bununla tanımlamak, sınırlamak yanlış olur. Farklı alanlardaki anlaşma metotları da o alanların dilini oluşturur. Mesela içerisine dahil olduğum fen bilimciler dil olarak matematiği kullanır. Öyle anlaşırız ve kendimizi öyle ifade ederiz. Şunu iyi bilmek gerekir. Dil ve sanat da duygu ve düşünceleri ifade etme aracıdır. Bu iki araç, geçmişten günümüze siyasetin vazgeçilmez parçası olmuştur. İktidarlar tarafından her zaman, bilimsel bir incelikle kullanılan bu kavramlar, kitleleri etkilemenin en önemli araçlarıdır.?

  Konuşmaların ardından kürsüye çıkan, Türk Edebiyatının yedi güzel adamından biri olarak anılan yazar Rasim Özdenören, sempozyumun açılış sunumunu yaptı. Dil ve sanatın, kültürün bir alt dalı olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Özdenören, insan eliyle ortaya çıkarılmış her şeyin kültürün bir parçasını oluşturduğunu, kültüründe bir uygarlığın temelini oluşturduğunu söyledi.

?1. Uluslararası Dil, Sanat ve İktidar Sempozyumu?, Giresun Musiki Cemiyetinin düzenlediği konser ile sona erdi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —