Tarih: 15.02.2018 20:39

Bu Mudur İşte Budur!

Facebook Twitter Linked-in

SPHM ÖZEL HABER

SİVAS, Vali Davut GÜL´ün girişimleri ile kültürel etkinlikler anlamında güzel adımlar atıyor. Dahi Sultan, Kadı Burhaneddin adına düzenlenen projeler silsilesi yavaş yavaş hayata geçmeye başladı. Okullarda Vali GÜL´ün direktifleri ile ?Kadı Burhaneddin Öğrenci Meclisleri? kuruldu. Öğrenciler bir yıl boyunca 15 kitap okuyup ailelerine anlatacaklar.

Kitap okuma ve anlatma etkinlikleri kayıt altına alınırken, aynı zamanda okuma etkinliğinde başarılı ilerleyiş gösteren veli ve öğrenciler ödüllendirilecekler.

 Sultan KADI BURHANEDDİN Kimdir?

Kadı Burhaneddin, 1345 yılında  doğmuştur. Kadı Burhaneddin´in asıl adı Ahmed olup, babası  kadısı Şemseddin Mehmed´dir.

Babasının ölümü üzerine yirmi yaşlarında Haleb´e gelen ve burada bir yıl ilmi çalışmalar yapan Kadı Burhaneddin, 1364 yılında Kayseri´ye dönmüş, bir yıl sonra, yirmi bir yaşında iken Eratnaoğlu Mehmed tarafından Kayseri kadılığına getirilmiştir. Kadılığı sırasında adalete önem vermesinden dolayı halk arasında sevilmiş ve kısa zamanda memleketin her tarafına adını duyurmuştur. 1381 yılı sonunda hükümdarlığını ilan eden Kadı Burhaneddin, 18 yıl hüküm sürmüş ve 1398 yılında Akkoyunlu Türkmenlerinden Karayülük Osman Bey tarafından ani bir baskında öldürülmüştür.

Kadı Burhaneddin´in Edebi Kişiliği

Kadı Burhaneddin, Oğuz Türkçesinin yanında Doğu Türkçesine de hakimdir. Şiirlerinde, eski Anadolu Türkçesiyle birlikte Azeri ve Doğu Türkçesinin özellikleri de görülür. Ancak, o dönemde Osmanlı Türkçesi ve Azeri Türkçesi henüz kesin çizgilerle birbirlerinden ayrılmamıştır. Farsça tamlamalara çok az da olsa şiirlerinde yer vermiştir. 

Kadı Burhaneddin´in pek çok gazelinin matlası cinaslıdır. Özgün benzetmeler yapan şair, daha çok beş ve yedi beyitten oluşan gazeller yazmıştır. Mazmunları kullanma açısından Kadı Burhaneddin çok usta bir şair olduğu gibi, yeni buluşlar da yapmıştır.

Onun yaşadığı olayların etkisiyle kaleme aldığı şiirlerinde, realist olduğu kadar savaşçı, cesur ve haşin yapısı kendini gösterir.

Özellikle satranç ve ok üzerinde çok duran, iktibaslara çok az yer vermiştir. Şiirlerinde mahlas kullanmayan iki şairden biridir, diğeri Kemal Paşazade´dir.

Kadı Burhaneddin´in Eserleri

1. Divan: Bu divanın çok büyük bir bölümü gazellerden oluşmaktadır. 14. ve 15. yüzyılda yazılmış en büyük ve en hacimli divandır. Klasik divan tertibine göre düzenlenmemiş olan Divan´da, önce gazeller sonra rubailer ve tuyuğlar sıralanmıştır. Türk şiirinde bu şekilde hacimli bir divan ancak 16. yüzyılda Zati ile görülecektir.

2. İksirü´s-Sa´adat fi-Esrari´I-İbadat: Dini bir içeriğe sahiptir, Arapçadır ve mensurdur.

3. Tercihu´t-Tavzih: Dini bir içeriğe sahiptir Arapçadır ve mensurdur

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —