TÜRKİYE rüzgar ve güneş enerjisinde yararlanma yollarını bilimsel olarak somutlaştırıyor. Bu dev yatırım kapsamına SİVAS´ın da alınması olumlu bulundu. Kangal ve Karaçayır bölgesinde kurulan RES´lerde başarılar söz konusu iken, bu tür yatırımların Devlet destekli ve geniş kapsamlı olan kısmına SİVAS´ın da alınması memnuniyet oluşturdu.
Türkiye yenilenebilen enerji teknolojilerinin üretim üssü haline dönüşüyor.
Kilovatsaat başı tavan fiyatın 7 dolar/centten başlayacağı ihaleyi kazanan konsorsiyum, yüzde 65 yerlilik oranını şart olmak üzere 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2,3 megavat gücünde olmak üzere 300 ila 450 yerli rüzgar türbini üretilecek.
YEKA´larda kurulacak olan yerli rüzgar türbinlerinin üretileceği fabrika, tek vardiyada en az 150 adet/yıl veya 400 MW/yıl rüzgar türbini üretim kapasitesine sahip olacak.
Rüzgar YEKA´sı yarışmasını kazanacak firma, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapmış olacak.
Yerli RES´lerin işletmeye girmesiyle birlikte her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanıyor olacak.
Fabrika ile RES´lerin kurulumu ve işletilmesi, AR-GE faaliyetleri dikkate alındığında, rüzgar YEKA´sı yaklaşık 3750 kişilik bir istihdam sağlayacak.
Yarışmayı kazanacak firma 5 bölgeden her birinde en az 50 MW´lık bir rüzgar gücü kurmak şartı ile toplamda 1000 MW´lık bir kurulu gücü hizmete alacak.
Büyük ihale bugun (3 Ağustos)
Vestas (Danimarka) - Enerjisa
Siemens (Almanya) - Türkerler- Kalyon
Enercon (Almanya) - Polat Enerji - Limak Enerji
Nordex (Almanya) - İklim El.- MKS Marmara - Zorlu Enerji
Senvion Rüzgar (Almanya) - IC İçtaş Enerji
Goldwind (Çin) - Akfen Holding - Beyçelik
GE (Amerika) - Fina Enerji
MingYang (Çin) - İlk İnşaat
5 bölgede kurulacak
Kayseri - Niğde
Sivas
Edirne - Kırklareli - Tekirdağ
Ankara - Çankırı - Kırıkkale
Bilecik - Kütahya - Eskişehir