Burası Turizme Kazandırılmalı

Burası Turizme Kazandırılmalı

Dünyanın en büyük İmparatorluklarından biri olan HİTİT´lerin tarihte bilinen tek gölleri olan SUPPİTASSU, Sivas´ta.Sadece Türkiye için değil dünya içinde çok önemli bir göl olan SUPPİTASSU, balçıkla dolarak yok oluyor.

 SPHM ÖZEL HABER

Büyük İmparatorluk olan HİTİT´lerin Sivas´ta SARİSSA ve KAYALIPANAR gibi iki merkezi yanı sıra irili ufaklı pek çok yerleşim yeri bulunduğu bilinmekte.

Sivas´ın Altınyayla İlçesi Başören Köyü sınırları içerisinde bulunan ve 1992 yılında yüzey araştırmaları yapılarak çalışmalara başlanılan SARİSSA, yapılan kazılar sonucunda Fırtına Tanrısının şehri olduğu bulgularına ulaşıldı.

Tarihi anlaşma olan Mısır ile Hititler arasındaki Kadeş Anlaşmasında şahit tutulan tanrın Sarissa´nın Fırtına Tanrısı olduğu araştırmacılarca vurgulanmakta.

Sarissa´da pek çok tablete ulaşılırken, Sarissa Şehrinin güneyinde Kulmaç Dağlarının eteğinde 1900 rakımlı yerde bir piknik sırasında keşfedilen gölün ise, aranılan tek göl olan SUPPİTASSU olduğu ortaya çıktı.

Tarihi Hitit Gölü´nün ortaya çıkarılmasından yıllar geçmesine rağmen, gölün temizlenip Turizme Kazandırılması hususunda bir çalışmanın yapılmadığı gözlemlenmekte.

Zamanın da VALİLİK tarafından bir çalışmanın düşünüldüğü lakin, sonra devam ettirilmediği biliniyor.

Ayrıca gölün üst tarafında 2021 rakkımda bulunan tarihi KRAL YOLU ise kimse tarafından bilinmiyor. FİRİĞ yollundan daha belirgin ve güzell ollan bu yolun arkelloglarca incelenmesi bekleniyor.