Buruciye Heder Edilmesin!

Buruciye Heder Edilmesin!

Sivas´ın kültür okulu konumundaki Buruciye Medresesi´nin, restorasyon akabinde Müftülüğü devredileceği kesinleşti gibi. Sivas Kitap Günleri başta olmak üzere pek çok sanat etkinliğine ev sahipliği yapan Medrese´nin Müftülüğe devredilecek olması tepki çeki

 

Sivas´ın kültür ocağı konumundaki Buruciye Medresesinin kaderi belli oldu gibi. Restorasyon akabinde İl Müftülüğüne devredileceğini ilk defa dile getiren SİVAS POSTASI GAZETESİ, aylar sonra yine haklı çıktı.

Müftülüğe devri kesin gibi olan tarihi medreseyi, Müftülüğün felsefesine uygun değerlendiremeyeceği öngörülüyor.

Sivas Kitap Günleri başta olmak üzere, pek çok etkinliğe ev sahipliği yaparak şehrin yüzünü ağartan bu önemli eserin, Valilik´te kalmasının daha akla yatkın olduğu vurgulanıyor.

Restorasyon akabinde, Sivas Valiliğine devrinin daha mantıklı olduğuna dikkat çeken pek çok duyarlı insan, burasının içeriğinin zenginleştirilerek, şehrin entelektüel okulu olabileceği belirtiliyor.

Sivas Kitap Günleri ve Buruciye Medresesi içinde yapılan imza günleri ve söyleşilerde gözükmeyen Müftü ve Müftülük personelinin, burayı nasıl değerlendireceği ise bilinmiyor. Pek çok kursu bile rutin çerçevesi dışına çıkmadan ancak işletebilen Müftülüğün, entelektüel bir ismi ve geçmişi olan Buruciye Medresesi´nde etkinlikler yapıp, bunlara yön verebilecek bir ekibinin olup olmadığı ise merak konusu.



Anahtar Kelimeler: Buruciye Heder Edilmesin
DOğruya Doğru
11.11.2015 09:45:42
Belediye olmadı, kültür müdürlüğü olmadı birde müftülük denesin ne olacaksa

sefilix
12.11.2015 10:42:37
Esnaflar adına üzüldüm. Ama bu arkadaşlara orada işletme açanlar vebal altında bence.neyse konumuza dönelim o ayrı bir konu. Daha önceleri çok yazdım. Bu işin uzmanı değilim ama bizimde fikirlerimiz var. Bu eserler topluma yani bizden öncekiler ve bizden sonrakilere miras olarak bırakılmış tarihi eserler. Buraların ne amaçla kim tarafından yapıldığını vakıflar biliyordur sanırım. Yine yazıyorum. Eğer bu eserleri yaptıranlar buralarda ilim tedris edilsin demişler ise ve siz buralardan ilim değilde ticaret yapıyor yaptırıyor iseniz büyük vebal altındasınız. Müftülük falan geçiniz efendim. Verilmesi gereken kurum Cumhuriyet üniversitesi buraya bir kez daha yazıyorum. Buruciye medresesi fen ilimlerinin anlatıldığı bir kurum haline gelmeli. Detay yazmak istemiyorum ama Fen Edebiyet Fakültesi Bilim Merkezi yapın. İlk, orta ve lise öğrencileri ile bu fakülte öğrencilerinin buluşup ders anlattığı bilgi paylaştığı ve bir kısmıda bilim merkezi haline getirlmiş bir kurum olarak kullanılabilir. Çifte Minareli medrese ilahiyat Fakültesine aynı amaçla verilmeli. İlahiyat öğrencilerinin sohbet ve ders işlediği bir yer olmalı. Mesela burada da halka açık dersler olmalı. Zaten çay bahçesi haline getirilmiş. Geyik muhabbeti olacağına ilmi dini edebi muhabbetler olabilir. Şifahiye Medresesine gelince burası bir tıp müzesine çevrilerbilir Tıp Fakültesi öğrencilerinin halk sağlığı ile ilgili dersleri burada verilebilir. vatandaşlara tıbbı bilgiler sağlık bilgileri yaşam vb. gibi konular anlatılabilir. Doktor adayları halk ile burada haşır neşir olur. Tansiyon, şeker, obezite, çocuk ve kadın sağlığı, alternatif tıp vb. konularda sohbetler yapılıp halk bilinçlendirilebilir. Gökmedrese ise mühendislik fakültesinde yine aynı amaçlarla kullanılabilir. burada hem Üniversite halk yakınlaşması sağlanır hemde Medreseler tekrar ilim irfan yuvasına dönüştürlmüş olur. Valla kimse kusura bakmasın buralar sahipleri yapanları tarafından ticaret yapılsın buradan insanlar ekmek yesin mal alıp mal satsın diye yapılmışsa hiç durmayın devam edin. Dünyanızı kurtarmiş olabilirsiniz bu şekilde ama ahiret için alimler ne der bilemiyorum. belki fetva almışınızdır. Neyse bu sadece bir fikir ama ne olursa olsun bu eserler aslına en uygun ve yakışır biçimde kullanılmalı. nefslerimize zor gelse de bu böyle olmalı. Bakın çorapçı hanı, taşhan, behrampaşa hanı buralara bir şey demiyorum adı üstünde han, ticaret yapın para kazanın ne yaparsanız yapın ama adı MEDRESE olan yerlerde gelin ticaret yapmayın yapana da müsade etmeyin. kıt bilgimle ben uyarımı yapayım da daha detaylı konu hakkında bilgisi olanların aklına düşüreyim dedim. Kalın Sağlıcakla. (Bu arada Behrampaşa Hanını buradan çıkacak esnaf arkadaşlara tahsis edebilebilir. Özellikle el sanatları ile ilgili.)