Salgın dolayısıyla toplu ibadete kapalı camiler içimizi acıtırken hem de bu dönemde cami inşaatını eleştirmek çelişkili gözükse de salgınla verilen ilahi mesajı hala anlamadığımızı tescil etmektedir .
Konumuz kent merkezinde yapılmakta olan cami inşaatı . Bu cami hülyamız tarihi Numune Hastanesi´ni yıkarak başladı . Hatta şehrin ileri gelenlerinden ( bu tanıma da çok gıcığım ) oluşan Cami Yaptırma Derneği de kurulma aşamasına gelmişti.
Bu cami için , tarihi Numune Hast., çocuk ve doğum hast.,ve göğüs hastalıkları hast.olmak üzere 3 hastane bir ilk okul bir de halk eğ.mrk. yıkımı ve bu sürecin hukuki boyutuna değinelim.
Mahkeme kararına rağmen inşaatın yapılıyor olması , imardan sorumlu Bld.Bşk.yrd. B.Sıtkı Eminoğlu´nun dava açan Ankara mimarlar odasına , inşaat durduruldu diye resmi yazı yazması da bu işin arkasındaki güçlü iradeyi gösteriyor.
İşte o arada ne olduysa enkaz alanı olan eski hastane arazisine komşu Halk eğitim merkezi ve Kızılırmak ilkokulu yıkılarak kentin tamda göbeği sayılacak yerde inşaat başladı.
İşte burada zurnanın zırt dediği yere geldik. Ve karşımızda Komaş a.ş. adlı şirket. Sahibi Diyanet vakfı.
Açılımı Kocatepe mağazacılık anonim şirketi. Bilirsiniz Ankara´nın göbeğindeki Kocatepe camii nin altındaki büyük mağazaların işletmecisi bu şirket. Kendisi mağazacılık yapmasa da alt kiracılarla işi yürütmektedir. Sivas Kent Meydanı´ndaki camii işte bu şirket yapmakta. Altı AVM ve kapalı otopark üstüne cami.Kapitalizmle dinin bileşkesi gibi.
Yani yüksek bir rant kapısı. Tekrar Kocatepe cami´nin hikayesine gidelim . Uzunca süre Demokrat Parti ve Başbakan Menderes´in seçim malzemesi olan bu cami 1962´de proje lenmiş 67 de inşaatına başlanmış ta´ki 80 lerde Diyanet vakfı´na devredilince son hızla tamamlanmıştır. Burada dikkat çeken rantı olan projeleri Diyanet vakfı´nın üstlenmesidir. Biraz da Diyanet Vakfı´ndan bahsedelim.
Seyahat edildiğinden bugüne hac umre ziyaretlerinin tekeli konumunda ; işletmecisi , satıcısı olan bu vakıf aynı zamanda dini yayın gelirleri , bağışlar gayrimenkul kira gelirleriyle devasa bir holding gibidir. Kıyaslama için Asya´daki İslam ülkesi Malezya Hac ve umre işlerinin hikayesine bir göz atalım . Bu ülkede Hac ve umre organizasyonlarından alınan artı(kar ) paralarla oluşturulan dolayısıyla hizmet alan herkesin ortak olduğu şirket zamanla , uluslararası havayolu şirketi, bankacılık, Sigorta gibi büyük ölçekli işlerle ilgilenen ülkenin çok ortaklı en büyük holdingi olmuştur.
Yani hacca giden her vatandaş bu holding´in ortağıdır, aynı zamanda hisseleri ile de para kazanıyorlar. Ne yazık ki bizim Diyanet vakfı´nın bütçesi bilinmez. Tahminim 40 50 milyar dolar olması gerekir. Hülasa ; sağlığın, tarımın, eğitimin, sanayinin ihtiyaç olduğu bugünlerde ( her zaman öyledir ) tam gaz cami yapılması
A - siyasiler açısından malzeme
B - Diyanet açısından rant
C - Saf , kompleksli ahali için başarı
D - inancı zayıflar için gerekçe
E - aklı başında ki gerçek müminler için ise ; israf ve utanç olmuştur.
Son söz : EVE LAZIM OLAN CAMİYE HARAMDIR