Tarih: 16.10.2019 13:47

Çaydan Sonra Ay Sultan

Facebook Twitter Linked-in

 

 Amerikalı Ünlü Yazar Katharine Branning, ?Ay Sultan´ adlı ikinci kitabı ile okur karşısında. Amacının değişik kültürlerin bir arada yaşayabileceğini göstermek olduğunu dile getirdi. Türkiye´de gençlerin az okumasından dert yanan yazar, ?Tarih biraz sıkıntılı ama heyecanlı. Çok ders var tarihte.? dedi.

 ?Bir Çay Daha Lütfen´ isimli kitabıyla çayı sevdiren Amerikalı yazar Katharine Branning, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad´ın eşi Mahperi Hatun´u anlattığı ikinci kitabını yazdı. Branning, amacının değişik kültürlerin bir arada yaşayabileceğini göstermek olduğunu dile getirdi. Tokat´ta aldığı evde yaşayan Amerikalı yazar, bir Selçuklu şehri olduğu için Tokat´ı çok sevdiğini söyledi. Mahperi Hatun´u anlatan yazar, bu kadın, en güçlü Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad´ın karısıdır. Alaeddin Keykubad´ın sanatı, Selçuklular için çok önemlidir.? Tarihi kaynaklarda Mahperi Sultân hakkında yazılı çok az belge bulunduğunu anlatan yazar, ?Kaynak tutanlar erkekler olduğundan kadınların tarihteki sesleri silinmiş. Fakat önemli bir belge mevcut elimizde, o da Mahperi Hatun´un yaptırmış olduğu 9 bina. Yaptırdığı cami, han ve medreseler hâlâ yerinde duruyor ve bunlar bizim için en önemli şahitler.? ifadelerini kullandı.

 SİVAS GÖK MEDRESE´Yİ GÖRDÜ TÜRKİYE´YE YERLEŞTİ
?Evet, Bir Bardak Çay Daha İsterim? kitabının yazarı Katharine Branning New York´ta French Institute Alliance Francaise´de Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Amerikalı genç bir öğrenci olarak Fransa´da İslam Sanatı konusunda eğitim yaparken, bir slaytta Sivas´taki Gök Medrese´yi gören ve bunun üzerine Türkiye´ye gelmeye karar veren Amerikalı yazar, ?Türk kahvesi daha bilinen bir şey, neden Türk çayını kullandın? diyenlere, ?Demek ki yeteri kadar Türkiye´yi bilmiyorsunuz? dediğini anlatıyor. Branning, çayın, misafirperverliği ve diyaloğu temsil ettiğini de vurguluyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —