Çerkesler`in Yüreği Kerbela Gibi

Çerkesler`in Yüreği Kerbela Gibi

SPHM ÖZEL HABER

RUSYA´nın Çerkeslere yaptığı soykırım ve sürgün nefretle kınandı.21 Mayıs´ta meydanlara inen Çerkesler, Rus zulmünü telin ettiler.

Rusya´ya baş eğmeyen Çerkesler, Rusya'nın Kafkasya işgali önünde en büyük engel olarak görülerek sürgüne tabi tutuldular.

1864 sürgününde 500 binden fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Çerkesleri sürgüne götüren süreç ise Ruslar`ın 1860`larda Kafkasya`yı ele geçirmek istemesiyle başlıyor. Ancak bu duruma başta Çerkersler olmak üzere Kafkas halkları direniş gösteriyor. Rusya, 1864`te savaşı kazanmasının ardından, kendilerine itaat etmeyi reddeden Çerkesler ve diğer Kafkas halklarını vatanlarından sürgün ediyor.
Sayıları net olarak bilinmese de 1,5 milyon ile 2 milyon 200 bin arasında rakamlar telaffuz ediliyor. Bunların sadece 1.5 milyonu yerleşim yerlerine ulaşabildi.

Sivas´ta da Uzunyayla Bölgesi olmak üzere pek çok yere yerleştirilen Çerkesler, renkli kişilikleri ile tanıyorlar. Kendilerine özgü özel kültürel değerlerini de koruyan Çerkesler, Kafkas halklarının en renkli insanları olarak biliniyorlar.