ÇEVRE ve TURİZM

ÇEVRE ve TURİZM

...

ÇEVRE VE TURİZM

Çevre duyarlılığı artacak : çevreye duyarlı turizm hareketlerinde ve bu konuda alınacak önlemler konusunda önemli bir gelişme beklenmektedir. Turist kabul eden ülkelerin yanı sıra uluslar arası tur operatörleri ile Dünya Turizm Örgütü , Dünya Turizm Ve Seyahat konseyi ve Dünya Çevre Örgütü gibi uluslar arası kuruluşlar çevreye duyarlı turizm hareketlerinin teşvik edilmesi konusunda çalışmalarını yürütmektedirler .

 Bu kapsamda, örneğin ;AB sahilerinin temiz tutulması için mavi bayrak uygulaması başlatılmıştır. Alman tur operatörü TUI , satış listesine dahil ettiği bölgelerdeki uygulamalarının çevreye duyarlılığı konusunda raporlar hazırlanmakta ve her yıl sonunda bir değerlendirme yapılarak bu konu da düşük performans gösteren bölgeler ile turizm işletmelerine satış listesinden çıkarmaktadır. 

Ek olarak turistlerinde gittiği bölgelerin tarihi kültürel ve doğal . değerlerinin korunmasına katkıda bulunmaları ve oradaki yaşam biçimine saygı göstermeleri önerilmektedir bu tür çalışmalar turizm ile yeni tanışmaya başlayan ya da başlayacak olan özellikle de ekolojik ve kültürel değerler açısından önemli bir potansiyele sahip olan bölgeler için daha da önem kazanmaktadır uluslararası turizmin geleceği konusunda ulaşılan sonuçlar özetlenecek olursa, hızla artan miktarının refah düzeyinin , büyük bir tüketici kitle halinde gelmekte olan gençlik kesiminin, erken emeklilik olanaklarının, artan eğitim ve kültür düzeyinin, çağın piskolojik baskılarından kurtulma isteğinin ve merak, gezip görme isteğinin gelecek dönemlerde Dünya turizm hareketlerini geliştiren belirgin unsurlar olacaklarını söylemek mümkündür. Bununla birlikte toplumsal, ekonomik, politik, çevresel ve sağlık ile ilgili değişmelere karşı oldukça duyarlı olan turizm alanında risk yüksektir. 

Bu nedenle, gelecek dönemlerde uluslar arası düzeyde kendisini gösterebilecek, savaşı uluslar arası terörizm yaşanan bölgesel ve uluslar arası ekonomik durgunluklar, politik istikrarsızlıklar, sosyal çalkantılar ve bulaşıcı hastalıklar gibi olası etkenlerden Dünya turizmi olumsuz etkenlerden kısa veya uzun dönemde olumsuz yönde değişebilecek hassas bir sektördür!

-Herkes evinim önünü temiz tutarsa emin olun Dünya botanik bahçe olacaktır!

-Dürüst olmak için dürüst olun yeter!

TABİAT VE KÜLTÜR VARLIKLARI TANITIM REHBERİ

TURİZMCİ Ar-Ge GÜLTEKİN ÇETİN



Anahtar Kelimeler: ÇEVRE TURİZM