Tarih: 08.05.2018 19:13

"Çocukluk Öğretilemez"

Facebook Twitter Linked-in

 SPHM ÖZEL HABER

Fuarın ilk gününde gerçekleştirilen önemli etkinliklerden biri de Mevlana İdris, Mustafa Ruhi Şirin ve gazetemiz yazarlarından Hüseyin Kaya´nın katılımıyla gerçekleştirilen ?Çocuk Kitaplarında Pedagojik Duyarlılık ve Yanlış Avcılık? konulu söyleşi idi.

Mevlana İdris´in moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide çocuk kitaplarının seçiminde pedagojik kaygılarla yapılan yanlışlıklar dile getirildi. Mevlana İdris, çocuk kitaplarının onaylanmasında, yaygınlaştırılmasında büyüklerin değil, çocukların asıl belirleyici unsur olması gerektiğini dile getirdi.

Söyleşinin onur konuğu olan Mustafa Ruhi Şirin ise çocuk edebiyatında belirleyicilerin çoğunlukla büyükler olduğunu ve bu yaklaşıma kökten itirazı olduğunu ifade etti. Tek tip kalıpta insan yetiştirilmesine karşı olduğunu dile getiren Şirin mevcut anlayışa kökten itirazı olduğunu, çocukların hayallerinin olması gerektiğini, yazdığı kitapları önce çocuklara onaylattığını belirten  Şirin, çocuklardan halen çok şey öğrendiğini söyledi.

Söyleşide Hüseyin Kaya ise çocuğun hammadde olmadığını, çocukluğun öğretilemeyeceğini dile getirdi.  Hüseyin Kaya, ?Özellikle son yıllarda tüm dünyada çocuk kitapları yoluyla çocuğu biçimlendirme çabasının ön planda olduğunu oysa çocukluk temelinin ilahi bir temel olduğunu ve bu temelin muhafazasının gerektiğini söyledi. Çocukların okuyacağı kitaplarda seçici ve belirleyici etkenin yine çocuk olması gerektiğini belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —