Çok Güzel Olur!

Çok Güzel Olur!

İnşa edildiği 1803 tarihinden itibaren 143 yıl boyunca şehrin silueti olan ve ahalide yaygın olarak saat bulunmadığı için hem iftar hem sahur vakitlerini hem diğer vakitleri bildirmek üzere ?Sivas Kalesi´ndeki Saat Kulesi? 1803 yılında Alaaddin Paşa tar

İnşa edildiği 1803 tarihinden itibaren 143 yıl boyunca şehrin silueti olan ve ahalide yaygın olarak  saat bulunmadığı için hem iftar hem sahur vakitlerini hem diğer vakitleri bildirmek üzere  ?Sivas Kalesi´ndeki Saat Kulesi? 1803 yılında Alaaddin Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.

Sivas´ta öğretmenlik yapan Araştırmacı İbrahim OLCAYTU, saat kulesini  şu şekilde anlatmaktadır:

??Sivas Kalesindeki saat bir paratoner çekiminde, uzak ve yakın yerdekilerin dikkatini çeker. Türk yumruğu gücünü andıran koca tokmak, saatte bir çanın kaburgasına indikçe, çığlıklarını duymayan kalmazdı. Bu saatte yalnız Sivas ve Sivastakiler değil iki saatlik yerdekiler bile işiten yolcu ve yolakçılar da vakitlerini işlerini ayarlarlar. Bu saat pek de genç değildir. Bir buçuk yüzyıla yakın bir ömür yaşamıştır. ?(https://www.sivaskulturenvanteri.com/sivas-kalesi-saat-kulesi/)

2018 yılında vefat eden ve ilimizin yetiştirdiği önemli değerlerden olan Kadir ÜREDİ de, Sivas Kalesindeki saat kulesini  şu şekilde nefis bir şekilde betimlemektedir:

??Günümüzdeki Kale gazinosunun on onbeş metre kadar doğusunda, kale surlarının bitim noktasındaki arazinin eğik konumuna göre yerden bir ila üç metre yüksekliğinde, kale surlarının kalıntıları üzerine inşa edilen çam ağaçlarından tapanlarla sağlamlaştırılan zemin üzerine altı köşeli, üç kademeli, her kademe diğerinden bağımsız olarak daralan on on iki metre kadar yüksekliğindeydi. Dış cepheleri kalın tahtalarla kaplanmış, güney yönünde ağaçtan yapılmış bir kapısı, alt ve orta kademelerde üçer penceresi, kademeler arasındaki genişlikler sac kaplamalı saat çanının bağlandığı üçüncü kademenin çevresi açık bırakılmıştır. Zirvedeki bayrak direği dört yönden demir çubuklarla üçüncü kademenin çatısına tutturulmuştur. İçerisinde kalın direklerle takviye edilen kule, açık mavi veya kurşini renge boyanmıştı. Dakika ve saati gösteren akrep, yelkovan ve kadranı olmayan bir sistemle çalışan saat zamanı her saat başı örneğin, bir ise bir defa on ise on defa kocaman tokmağını çana vurarak belirlerdi. (https://www.sivaskulturenvanteri.com/sivas-kalesi-saat-kulesi/#more-4786)

1940´lu yılların ortasına kadar ayakta kalan  Sivas Kalesindeki saat Kulesi´nin ilimize yeniden kazandırılması, hem turizm hem de ilimizin nostaljisinin yeniden canlandırılması anlamında oldukça büyük önem arz etmektedir.



Anahtar Kelimeler: Güzel Olur