CÜSAM Göreve

CÜSAM Göreve

Sivas´ın kültürel değerlerini araştırmak için kurulan Sivas Kültür Araştırmalar Merkezi (CÜSAM)´ın işlerlikli çalışmalar ortaya koyması bekleniyor. Sivas´ın halk kültüründe yeri olan lakin karıştırmalara sebep olan atın yavrusuna ne denildiğinin araştırıl

SPHM ÖZEL HABER

Kültürel zenginlikleri ile bilinen lakin o kültürün hakkıyla açığa çıkarılması yeterince gerçekleştirilemeyen SİVAS, adeta keşfedilmeyi bekliyor. Şehrin kadim geçmişinde var olan kelimelerin anlam derinliklerinin ise ne zaman daha işlevsel olarak kullanılacağı merak ediliyor.

Bu tür araştırmalara öncülük yapmak amacıyla yaklaşık 5 yıl önce kurulan CÜSAM ise, bu ve benzeri önemli konulara eğilerek toplumun geleceğine kültürel katkı sağlaması isteniyor.

SİVAS halk kültüründe önemli bir yeri olan AT´ın insan hayatında önemi bilinirken, at yavrusuna ?Göçebe halk kültüründe? ne denildiği ise tam manasıyla bilinmiyor.

ORTA ASYA ŞAM BAYADI Türkmenlerin gelip yerleştiği SİVAS´ta, atın yavrusuna ?kulun? denildiği ifade edilirken, yavrulama akabinde üç yaşına kadar olan döneme de ?tay? denildiği vurgulanıyor.

SİVAS kültürünün her zerresini araştırıp onu kayıt altına alma maksatlı kurulan CÜSAM´ın ise, hazır kışa girdiğimiz şu günlerde, şehrin müstesna bir konağında bu konuyu masaya yatırarak ilmi ve kültürel bir sonuca varması isteniyor.

Atın yavrusuna SİVAS´ın bazı yörelerinde ?kulun, bazı yörelerinde ise ?tay? denildiği lakin ?tay ile kulun? kelimelerinin anlamları ve halk kültüründeki yerlerinin CÜSAM üyeleri tarafından incelenip araştırılarak kamuoyu ile paylaşılmasının gerekli olduğu ifade ediliyor.

 



Anahtar Kelimeler: CÜSAM Göreve