DARENDE´ye Doğru Ağır Zaman

DARENDE´ye Doğru Ağır Zaman

Ağır bir zaman? Hayatın çentikli anı, kayda değer bir zamanı dillendirmeye namzet bir huzur ile, içine doğru kıvrılan bir nehir gibi ilerliyor yavaş yavaş? Öte dağlar ve öte diyarların, kendi kendileri ile söyleşmeleri belki de çoğu şeyi anlamlı kılan? Ka

 

DARENDE´ye DOĞRU AĞIR ZAMAN

Ağır bir zaman? Hayatın çentikli anı, kayda değer bir zamanı dillendirmeye namzet bir huzur ile, içine doğru kıvrılan bir nehir gibi ilerliyor yavaş yavaş? Öte dağlar ve öte diyarların, kendi kendileri ile söyleşmeleri belki de çoğu şeyi anlamlı kılan? Kayda değer bir zaman, ağır ağır ilerliyor DARENDE´ye doğru?

Ulaş TECER DAĞI
9 Ağustos 2018 Perşembe

Sivas´tan sonra ilk göze çarpan güzellikler abidesi. Ulaş´ın hemen yanı başında, başını mağrur bir kartal gibi gökle bütünleyen Tecer Dağı,   beni tarifsiz sükûnetler girdabına atıyor. Tecer Dağı, karşısında kendisi gibi arzı endam eden Kulmaç Dağları ile asırlardır söyleşiyor adeta.

Göllerinde turnaların konakladığı, tenha yamaçlarında ahlat ağaçların bir biri peşine kök saldığı Tecer Dağı...

Dağların en asudesi Tecer Dağı. Kerem´in Aslı Hanı´ aramak için gelip bir müddet Tecer Değirmenlerinde çalıştığı rivayet edilen Tecer Dağı. Kerem´in Aslı´yı sorup, ondan Aslı´nın sırrını öğrendiği Tecer Dağı?

Tecer´i görünce, yıllara yayılan ve eskimeyen yanık, kekremsi bir ezgi aniden takılıyor dimağıma. Kerem´in Aslı Han´ı arayıp sorduğu türkü:

 ?Atıldım atıldım atılamadım
Kırıldı kantarım tartılamadım
Azrail elinden kurtulamadım
Perişan halimden bilen olmadı?

 

YAĞDONDURAN
9 Ağustos 2018 Perşembe

Asi rüzgârlarların otağı Yağdonduran.  Buz gibi suyu ve keskin esen rüzgârı ile karşılıyor bizi. Zamana meydan okuyan bir durak. Gelenin geçenin serin sularından içtiği, bir müddet ip gibi dizili Kulmaç Dağlarına baktığı Yağdonduran. Gökle hemhal dağlar, uçsuz bucaksız ovalar vadiler?Sesi sükuneti bölen dağ kuşları..

Halep Köprüsü
9 Ağustos 2018 Perşembe

Ötelerde serpilmiş köyler, ıssız bir bozkır şiirini anımsatıyorlar insana. Ip ıssız bir şiir. Ağız dil vermeyen yarenlikler sanki? Kerpiç evler, tek tük insanlar, kışa hazır tarlalar?

Dağlarda tepelerde hayatın kaviliğini anımsatan inek sürüleri?

Yolumuz Gürün´e dönüş olan Halep Köprüsü´ne varıyor nihayetinde. Tarihi bir durak. Altınyayla´ya kadar uzanan bir eski yol. Eski zaman seyyahlarının doru atlara binip gitmeden az evvel, revan oldukları güzergâh? İyi insanların, doru atlarla ötelere sökün ettikleri masalsı zamanlar mekânı?

 GÜRÜN
9 Ağustos 2018 Perşembe

GÜRÜN? Kıraç dağların ortasında, gümrah ırmakların insanoğluna bahşettiği güzel bir ilçe. Kayısının, elmanın, cevizin ve dutun ana vatanı. Bağın bahçenin içinde sakin insanlar diyarı. Ekmeği gurbette bulan ve yazdan yaza sılanın çekip getirdiği diyarlar. Tohma´nın sükûneti, hışmı, cömertliği, şiirselliği?

Akıp giden dereler, çeşmeler, bahçeler, bağlar? Duttan şiirlerin dizildiği, aylı geceleri kuş seslerinin ördüğü Gürün?

DARENDE
10 Ağustos 2018 CUMA

DARENDE? Bir zamanlar SİVAS´a bağlı olan bereketli topraklar. Kıraç tepeler, sonsuz gökyüzü. Sonsuz gökyüzü kıraç tepeler? Yüzü koyun bir serinlik eşliğinde, tepelerin tam ortasında sükunete aşık DARENDE.

Kayaların ortasında insanı çepeçevre saran bir dinginlik, sarıp sarmalıyor insanı.Dağdan inen sular, serin sukunet, kayaların oyuklarında arzı endam eden balıklar?.

CUMANIN bereketi. Hınca hınç dolu kalabalığın bir birinin gölgesini dahi incitmeden, huzur dolu bir anı bir ekmek gibi bölüşürcesine yaşamaları? Sıra sıra uzanmış sonsuzluk kervanı sevdalılarını ziyaret edip onların yaşamlarından kesitleri içselleştiren tanıdık tanımadık yüzlerce insan? İnsanların ham girip olgun çıktığı nadir mekanlardan biri. Kayaların yürekleri olgunlaştırırcasına arzı endam ettiği anlar anı?

 Bereketin SU ŞİİRİ; GÜNPINAR
10 Ağustos 2018 CUMA

Bir bilinmez anı anımsatırcasına insanı serinliğine çeken GÜNPINAR Şelalesi, kayaların içinden bereketlice dökülüyor aşağılara doğru.

Serin suların şakımasına yabani kuşların serzenişleri ekleniyor aniden. Serin bir huzur, biteviye soluklanan hatıralar geçidi?

Her avare su gördüğümde aklıma gelen şiir yeniden iniyor usulcana?

 ?Saçma ey göz eşkden gönlümdeki odlara su 
Kim bu denlü dutuşan odlara kılmaz çâre su 

Âb-gûndur günbed-i devvâr rengi bilmezem 
Yâ muhît olmış gözümden günbed-i devvâra su?

 

                                           Osman ÇELİK

 



Anahtar Kelimeler: DARENDE Doğru Ağır Zaman