DELİİLYAS, Kültürü Yaşatıyor!

DELİİLYAS, Kültürü Yaşatıyor!

Altınyayla DELİİLYAS BELDESİ, asırlara varan irfani gelenekleri hala yaşatan nadir yerlerden biri. Bayram sonu başlayan ve 4 gün süren düğün kuşaktan kuşağa hala devam ediyor. PERŞEMBE Günü bayrak kaldırma adeti görülürken, düğünün vazgeçilmezsi olan TONU

 

SPHM ÖZEL HABER

SİVAS, kültürel dokuyu hala koruyan illerin başında geliyor. Altınyayla İlçesi´ne bağlı DELİİLYAS BELDESİ ise bu kültürel dokuyu özenle yaşatan yerleşim yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Adetler üzere PERŞEMBE GÜNÜ bayrak dikilmesi ile düğün başlarken, PAZAR GÜNÜ gelin inmeye kadar eğlence devam ediyor.

Düğünün en vaz geçilmez öğelerinden biri olan DAVUL ve ZURNA ise, yöreye ait türkü ve ağıtları ustaca düğün davetlilerine sergiliyor.

Yöre düğünlerinin en önemlisi ise düğünden birkaç gün önce yapılan imece usulü TONUS KÖFTESİ. Asırlara varan bir geçmişi olan TONUS KÖFTESİ ise ?düğün köftesi? olarak da tabir edilmesi yanı sıra, sadece ama sadece bu yöreye ait bir yemek çeşidi olarak dikkat çekiyor.

Düğünün bir diğer özel yemeği ise yine unutulmaya yüz tutmuş ?üzümlü yemeği?. Bu özel yemeği bilenlerin sayısının azalmasına rağmen hala DEİİLYAS düğünlerinde yapılıyor.