DEVLET KURAN ŞEHRE BU YAKIŞIR!

DEVLET KURAN ŞEHRE BU YAKIŞIR!

DEVLET KURAN ŞEHİR olan SİVAS´ın anlam derinliğine yeni bir değer katacak olan ATATÜRK ve KARA FATMA´nın SİVAS buluşması, KENT MEYDANI´nda sergilenmeli.

SPHM ÖZEL HABER

SİVAS KONGRESİ ile yeni bir devletin temellerinin atıldığı SİVAS, bir birinden değişik pek çok anekdot ile de öne çıkıyor. Milli Mücadeleye katılmak için SİVAS´a gelen Kara FATMA´nın, ATATÜRK´ün önünü keserek MİLLİ MÜCADELEYE katılma talebi, ANADOLU KADINININ cesaret ve fedakarlığının da bir göstergesi olarak tarihte yerini almaya devam ediyor.

SİVAS´ta ise, bu tarihi buluşmanın kent meydanında halka sunumu düşüncesi olumlu bulunuyor. ATATÜRK ve Kara FATMA´nın karşılıklı konuşmalarının yer alacağı bir heykelin gerçek boyutları ile yapılarak KENT MEYDANINDA yakın zamanda sergileneceği öğrenildi.

Bu tür tarihi kayıtların, toplumun hafızasında diri tutulmasının ne denli önemli olduğu bilinirken, DEVLET KURAN ŞEHRE de bunun yakışacağı belirtiliyor.

KARA FATMA KİMDİR?

Fatma Seher Erden, 1888 yılında Erzurum´da doğru. Subay olan Ahmet Bey ile evlendikten sonra Balkan Savaşı´na katıldı ve askerlik hayatını eşiyle paylaştı. Birinci Dünya Savaşı´nda Kafkas Cephesi´nde ailesinden dokuz-on kadınla birlikte cephede savaştı. Eşi Binbaşı Ahmet Bey, Sarıkamış´ta şehit olunca memleketi olan Erzurum´a geri döndü.

1919 yılında Mustafa Kemal ATAÜRK ile bizzat görüşebilmek için Sivas´a giden Kara Fatma, Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesine atandı ve burada göreve başladı. Aldığı talimatlar doğrultusunda İstanbul´a giden Kara Fatma, silah ve adam kaçırma görevlerini tamamladı.

 İzmir´in Yunan işgaline uğraması sonucunda İzmir´e geçerek savaşan Kara Fatma, 300´ü aşkın birliğiyle Birinci ve İkinci İnönü Savaşı, SAKARYA Meydan Savaşı ve Dumlupınar Meydan Savaşı´nda boy gösterdi.

Büyük Taarruz´un ilk günlerinde esir düşse de kaçarak yeniden ordusunun başına geçti ve BURSA ´nın Yunan işgalinden kurtuluşunda büyük rol oynadı.

Savaşın ardından Fatma Seher Hanım, çavuş rütbesiyle başladığı askerliğini üsteğmen rütbesiyle tamamladı ve emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay´a bağışladı.

Fatma Seher Hanım, 2 Temmuz 1955´te Darülaceze´de 67 yaşında hayatını kaybetti ve Kasımpaşa´da yer alan Kulaksız mezarlığına defnedildi.

 



Anahtar Kelimeler: DEVLET KURAN ŞEHRE YAKIŞIR