StHM HABER
Geleneksel Doğu Türkistan Uygur Mutfak Kültürü adlı bir kitabı olan Nurala Göktürk, büyük bir beğeni alanmakarnanın kökeninin Doğu Türkistan olduğunu söylüyor. DÜNYANIN spagetti olarak bildiği makarnanın kökeninin Doğu Türkistan olduğunu her ortamda söyleyen yazar Göktürk, “İtalyan seyyah Marko Polo, Doğu'ya yaptığı seyahatinde Doğu Türkistan bölgesini de gezmiş. İtalya'ya dönüşünde, bugün spagetti olarak anılan yemeği götürmüş. Büyük Türk Dil Bilgini Kaşgarlı Mahmut'un Divan'ı Lügatul Türk'te 'legmen' adını verdiği bir tür makarna İtalyan mutfağından tanıdığımız 'Spagetti'nin aslıdır. Makro Polo'nun Uzakdoğu seyahatnamesinde de bahsi geçen, Uygur Türklerinin, çok zengin mutfak kültüründen ülkesine taşıdığı, pek çok yemeği aslına uygun olarak, milletimiz bu günlere eksiksiz taşımayı başarmıştır” diyor.