ET-KİN-LİK Mİ?

ET-KİN-LİK Mİ?

?18 Aralık Dünya Arapça Günü Etkinliği? nedir? Amaç nedir? Böyle bir etkinliğe niçin gerek duyulur?

Mustafa Kemal Atatürk´ün ?Milletimizin büyük babası? dediği ?Ben bir Türk´üm dinim, cinsim uludur/Sinem özüm ateş ile doludur? dizeleriyle Türklüğe ilham kaynağı olan Mehmet Emin Yurdakul´a göre, ?Türk´ün her şeyi güzeldir ve her şeyden güzeldir?

Diğer yandan Lastik Sait Bey´in şu dizelerini duymamış olan yok gibidir:

?Arapça isteyen Urban´a gitsin

Acemce isteyen İran´a gitsin,

Frengiler Frengistan´a gitsin,

Ki biz Türküz, bize Türkçe gerekir

Bunu anlamayan cahildir?

Orhun Abideleri ile millet olmanın felsefesi Türkçe yapılmış; Yunus Emre, Tanrı´da Türkçe dağılmış; Karamanoğlu Mehmet Bey, Anadolu Türklüğüne Türkçe haykırmış; Mustafa Kemal Atatürk, Türkçe yürümüştür.

Elbette ki dilimiz tarihimizin derinliği ölçüsünde köklü ve zengindir. Şerafettin Turan´ın ifade ettiği gibi ?Bir Türk, ailesine Türkçe; sevgilisine Farsça; ilahına Arapça seslenir.?

Türkçe´de başta Arapça ve Farsça olmak üzere doğu dilleri ve batı dillerinden yüzlerce kelime vardır.  Bugün kullandığımız Türkçe´de Rusça´dan İtalyanca´ya kadar bir çok kelime vardır.

Fazla uzatmayalım.

Esas sormak ve öğrenmek istediğimiz konu ?18 Aralık Dünya Arapça Günü Etkinliği?  nedir? Amaç nedir? Böyle bir etkinliğe niçin gerek duyulur?

Aynı dilde hissetmeyi, düşünmeyi, okumayı, yazmayı, anlamayı ve anlaşılmayı beceremiyorken bu ?Dünya Arapça Günü? sevdası nereden çıkmıştır?

18 Aralık´ta illaki bir gün kutlamak, anmak ve etkinlik yapmak istiyorsanız:

1-      Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Ankara´ya uzanan yolculuğunu yani Sivas´tan ayrılışını (18 Aralık 1919) anabilirsiniz. Zira, 108 gün dışında hiç bir sermayesi olmayanlar var.

2-      Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Necip Hablemitoğlu´nu, cesaret, irade ve zekayı benliğinde yoğurmuş yürekli insanı ölüm yıl dönümünde(18 Aralık 2002-suikast) anabilirsiniz.

3-      Üzerinde çeşitli tartışmalara rağmen İslam dünyasının büyük alimlerinden biri olduğuna şüphe olmayan Bağdat Nizamiye Medresesi Baş müderrislerinden Gazzali´yi ölüm yıl dönümünde anabilirsiniz.

4-      Çin´de Kubilay Hanlığı´nın hükümranlığının resmen başlaması (18 Aralık 1271)´nı kutlayabilirsiniz.



Anahtar Kelimeler:
Faris Nebioğlu
17.12.2019 22:51:46
Dini ilimlerin okutulduğu ve Arapça hazırlık sınıfı olan ilahiyat fakültesinde Arapça konuşma klübü var ve her yıl böyle bir etkinlik yapar. Sizin bir bardak suda fırtına koparma derdiniz nedir acaba?

Serkan Erdal
18.12.2019 23:39:47
Karamanoğlu Mehmet Bey, günümüzden tam 729 yıl önce.?Bu günden sonra divanda, dergahta ve bargahta, mecliste ve meydanda Türkçe´den başka dil kullanılmayacaktır. Defterler dahi Türkçe yazılacaktır.? Kaynak: Karamanoğlu Mehmet Bey Saygıyla anıyorum. Fermanın yazıldığı tarihte aynı etkinliği bekliyoruz. Türküz Türkçe konuşuruz