Tarih: 13.04.2021 20:36

"FIRSAT"

Facebook Twitter Linked-in

FIRSAT

Geldiyse Ramazan ve razıysa bizden,

İşte o zaman , gerçek Ramazan!

Yoksa gel zaman git zaman,

Sonra biter bu zaman.

İşte o zaman, sonsuz açlık sonsuz susuzluk…

Ramazan, ya gerçek, ya da hayal!

(K.Özer)

            Rahmet ayı Ramazan geldi. Kavuşturana sonuz Hamd-ü senalar olsun. Bu ay ki bir arınma; sırtımıza vurduğumuz günahtan kirden pastan kurtulmadır. Kimileri için Ramazan manevi duyguları sömürme ayı iken kimileri için cömertlik ve yardımlaşma. Kimileri Ramazanı sevinçle aşkla ile bekleyip karşılarken kimi de sadece eğlence olarak görmekte. Oysa başlı başına bir berekettir bu ay. Orucu sahuru teravihi, ile ayların sultanı olmuş. İnsanın kendisini yetiştirmesi için kendini ilmen, zihnen ve bedenen yenileme, yenilenme ayı.

            Ramazan yemek yeme farklı tatları test etme ayı değildir. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda salgın nedeniyle toplu iftar sofraları olmayacak. Evde de ya hu akşama oruç tutuyoruz şu olsun bu olsun denilmemeli. Bu ayın sonunda kilo aldım diyenleri anlamakta zorlanıyorum. Ramazan adlı kitabında Kemal ÖZER  ‘‘Ramazan’a yetmiş beş kilo giren bir kimse ilave kilo alarak tamamlıyorsa veya bayrama hala yetmiş beş kilo olarak ulaşıyorsa, o kişi orucun kendisine sağlayacağı yararlardan bedenini mahrum etmiş demektir.’’  Devamında şunu diyor şatafatlı sofralar, gösteriş riya, kilolara kilo katma, ürünleri fahiş fiyata satarak fırsatçılık yapmak, mutfaklara daha fazla gıda sokmak değildir. Ramazan; tefekkür etmek, muhasebe yapmak, arınmak, daha az yiyerek beden temizliği yapmak, daha fazla yardımlaşmak, daha yoğun ibadet, zekat, sadaka, iyilik, yetimleri daha fazla hatırlamak, yoksulu daha fazla gözetmek, sohbet muhabbet, demektir.

            Camilerde kıymetli hocalarımız Ramazanın ehemmiyeti ve öneminden bahsediyorlar. Öğrenmek isteyenler de Gugul efendiye sorabilirler. Ben işin Fıkhi yönünü değil de biraz sosyal yönüne insani yönüne bakıyorum. Her ramazan yaklaştığında sanki Rahmet ayına değil de kıtlık ayına giriyormuş gibi alış veriş yapıyoruz. Hazırlık yapmayalım demiyorum. Hazırlığımızı neden sadece maddi olarak yapıyor manevi olarak yapmıyoruz onu soruyorum. Neden bazılarının para harcama bazılarının da para kazanma ayı oluyor. Biz hazırlığımızı hem manen hem de madden yapalım. Elbette ki işin bolluk bereket tarafını çocuklara anlatmak için  alış verişte yapacağız. Ama çoğu zaman işin dozunu ayarlamakta maalesef zorlanıyoruz.

            Kuranın indiği ,cennet kapılarının açılıp cehennem kapılarının kapandığı, şeytanların zincire vurulduğu, her amelin en kat on misliyle yazılıp yedi yüz misle kadar arttığı bir Ramazan ayından istifade edebilmek ümit ve duasıyla RamazanıŞerifiniz mübarek olsun…




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —