Geçmişin İzleri Burada

Geçmişin İzleri Burada

SİVAS´ın şehir hafızasında kadim bir yeri olan NUMUNE HASTANESİ´nin korunarak geleceğe taşınması isteniyor. Tescilli binanın yıkılması durumunda şehrin 50 yıllık hafızasının yok olacağı belirtiliyor.

SPHM ÖZEL HABER

Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği toplumsal sorumluluk içersinde kamu yararına bir açıklama yaptı. Dernek Başkanı Ahat Türkmenoğlu, Numune Hastanesinin korunması gerektiğimi dile getirerek şunları söyledi;

?Anadolu´da Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetin mührünü vurduğu önemli şehirlerin başında gelen Sivas´ımız, bu medeniyetlerin güzide mimari örneklerini barındırmaktadır.

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehrimizde bu dönemde yapılmış çok kıymetli mimari yapılar vardır. Bu yapılardan biride eski Numune Hastanesi binasıdır.

Bu binanın bu günlerde tescilinin kaldırılması ve yıkılmasıyla gündeme getirilmiştir. Eski Numune Hastanesi, yapı döneminde yapılan özgün örneklerden olup, Türkiye de o dönemde yapılan birkaç örnekten biridir.

Şehrin hafızasında önemli bir yere sahip bu binanın bulunduğu alan içerisinde taş yapım tekniğiyle de dikkat çekmekte olup, bina etrafındaki yeşil alanla bütünleşen mütevazı bir ölçeğe sahiptir. Şehrimizin beton yığınlarıyla çevrelenmiş bir alanda yeşil dokusuyla da kent merkezinde odak merkezi olan Selçuk Anadolu Lisesi binasına kadar uzanan bu alanda şehrimiz için değerli bir alandır.

Tarihi ve kültürel etkisi olan 27 Haziran Öğretmenler Parkı ve Selçuk Anadolu Lisesi arasında kalan ve Sit alanı ilan edilmiş olan şehrimizin değeri yüksek bu binanın bugünlerde yıkılması gündemi meşgul etmektedir.

Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği olarak,  bu konudaki görüşlerimizi paylaşmak isteriz.

Öncelikle Sivas Koruma Kurulu tarafından Tescili 2 Mart 2016 yılında yapılan bu yapının yıkılmaması gerektiği, şayet yapı kullanılmamaya bağlı olarak fiziksel olarak kötü durumda ise acilen Restorasyonun yapılması gerekmektedir.

Çünkü bu binanın içinde bulunduğu 27 Haziran Öğretmenler Parkından başlayıp Selçuk Anadolu Lisesi olarak kullanılan tarihi binaya kadar uzanan bölge, 25 Ocak 2017 yılında Koruma Kurulu tarafından SİT alanı ilan edilmiştir ve bir bütündür.

Şehrimizde enerjisi ve yaklaşımı ile önemli çalışmalara imza atarak, Sivas´ımızın geleceği için umut vadeden Sayın Valimiz Davut Gül başta olmak üzere, konuyla ilgili kurumların görüşleri doğrultusunda Şehir hafızasında önemli bir yere sahip bu binanın Cumhuriyet eseri olarak yaşatılması için çaba gösterilmesini istiyoruz.

Şehir parkı olarak meydanı tanımlayan ve açık bir kamusal alan olarak tarihi sürekliliğine katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu önerilerimizi Sivas kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Yaklaşık bir yıl önce bu alanı SİT alanı olarak tescil eden aynı kurul üyelerinin, bu kararından vazgeçirilmesi çabalarını da kamuoyunun takdirine sunuyoruz.

Son olarak şunu söylemek isteriz ki, yıkmak yerine, değerini anlamaya, korumaya çaba göstereceğimiz bu binalar bize mirastır.

Nasıl ki, ecdadımızdan bize miras kalan Divriği Ulu Cami, Osmanlı Eseri Kale Cami ya da Behrampaşa Hanı çağın mührünü taşımaktaysa, kapısında şifa aranan yapıldığı dönemin özgün bir mimari üslubuna sahip bu yapıda döneminden bize mirastır.

Tarihi olarak onlar kadar eski olmasa da zamanının sağlık yapıları arasında Sivas gibi Cumhuriyetin de önemli bir şehrine yapılma gayretiyle Sivas´a verilen önemi göstermektedir. Lütfen bu kıymetin bilincinde olalım.?

 



Anahtar Kelimeler: Geçmişin İzleri Burada