Tarih: 06.10.2024 09:25

GEMEREK'ten AMERİKA'ya BİR BAŞARI HİKAYESİ!

Facebook Twitter Linked-in

Dünyaca ünlü halk bilimci hemşehrimiz Prof.Dr. İlhan BAŞGÖZ, çalışmaları ile binlerce halkiyatçıya ışık tutuyor. GEMEREK'te arpalar biçilirken doğan BAŞGÖZ,İndiana Üniversitesine yol alan başarı öyküsü takdirle yad ediliyor.

PROF.Dr.İlhan BAŞGÖZ Kimdir?

Prof. Dr. İlhan Başgöz, 1923 yılında Sivas'ın Gemerek ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Sivas'ta tamamlayan İlhan Başgöz, 1945 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu.

Üniversiteyi bitirdikten sonra aynı fakültede Prof. Pertev Naili Boratav’ın asistanlığını yapan Başgöz, “Biyografik Türk Halk Hikâyeleri/Kahramanları, Teşekkülleri, Saz Şairlerinin Eserleri ile Münasebetleri” isimli çalışmasıyla doktor unvanını aldı.

1960 yılında Ford Vakfı’nın bursuyla Amerika Birleşik Devletleri’ne giden İlhan Başgöz, 1965’te Indiana Üniversitesi'nde asistan profesör olarak görev başladı.

1967’de doçent, 1976’da profesör unvanını kazanan Başgöz, 1997'de emekli oldu ve Türkiye'de döndü.

Boğaziçi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde görev yapan Başgöz, daha sonra yeniden ABD'ye giderek Indiana Üniversitesi'nde çalışmalar yürüttü.

2021 yılında ise ANKARA'da vefat etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —