GÜRÜN GÖKPINAR...

GÜRÜN GÖKPINAR...

...

SİVAS GÜRÜN GÖKPINAR GÖLÜ PROBLEMLER VE ÇÖZÜM  ÖNERİLERİ

Gökpınar Gölü, Sivas’ın Gürün ilçe merkezine 10 kilometre mesafede bulunan, alüvyon birikimi sonucu uzun yıllar içerisinde oluşmuş bir göldür. Gölünün alanı 3000 metrekare olup, 1500 ile 2000 rakım arasında bulunmaktadır. Derinliği ise 15 metredir. Gölün rengi gökyüzü mavisi renginden olduğu için Gökpınar adı verilmiştir. Gökpınar Gölü, 9 Mart'ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce "Doğal Sit Nitelikli Doğal Koruma Alanı" olarak ilan edilmiştir.

Gökpınar Gölü son yıllarda yapılan tanıtımlar sonucunda yoğun ziyaretçi akınına uğramaktadır. Suyunun rengi ve berraklığı ile göl adeta insanı büyülemektedir. Gölün berrak suyu dalış meraklılarının da yoğun olarak ilgisini çekmekte ve Gökpınar Gölü’ne profesyonel aletli dalışlar yapılmaktadır.

Ancak  eşsiz özellikleri ile yoğun rağbet gören Gökpınar Gölü’nün çevresinde verilen hizmet son derece yetersiz durumdadır. Özellikle yaz aylarında ,hafta sonlarında ve uzun tatil günlerinde binlerce insan gölü görmek için bölgeye gelmekte ancak göl çevresindeki imkanların yetersiz olması sebebiyle tam bir izdiham yaşanmaktadır.

Öncelikli olarak göl çevresinde yeterli araç park yeri bulunmadığından büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Mevcut park alanı yetersizdir. 

Bir diğer sorun ise göl çevresinde yeterince oturacak yer olmamasıdır. İnsanlar genellikle uzak mesafelerden buraya gelmekte ve dolayısıyla da dinlenme ihtiyacı hissetmektedirler. Ancak oturacak dinlenecek yeterli alan bulunmaması dolayısıyla büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Birbirine çok yakın olarak yerlere oturan insanlar kötü bir görüntüye sebep olmaktadır. Göl çevresine çok yakın olarak yapılmış olan oturma yerleri de gölün atıklarla kirlenmesine de sebep olmaktadır.Göl çevresinde lavaboların yetersiz olması da yarıca bir problemdir.

Önerilerimiz

1-Gölün yirmi otuz metrelik alanı yalnız gezi ve gözlem için ayrılmalı oturacak yerler bundan sonra başlamalıdır.

2-Gölün çevresine ancak gölde yirmi otuz metre uzağında ,piknik yapmaya imkan verecek şekilde yüzlerce kameriye yapılmalıdır.

3-Yine gölden ve piknik alanlarından uzak yerlere binlerce araç alabilecek güvenli, kontrollü, düzenli şekilde otopark alanları yapılmalıdır.

4- Bölgede gecelemek isteyen ziyaretçiler için gölün çevresinde bungalov türünde evler  ve butik oteller yapılmalıdır.

5-İhtiyacı karşılayacak şekilde yeme içme mekânları yapılmalıdır.

6-Yörsele ve hediyelik ürünlerin satıldığı mini bir çarşı yapılmalıdır.

7-ihtiyaca cevap verecek şekilde lavabo ve bulaşık yıkma yerleri yapılmalıdır.

8-Bölge ulaşım için kullanılan karayolu iyileştirilmeli, genişletilmeli ve keskin virajlar ortadan kaldırılmalıdır.

9-Göl çevresindeki hizmet verecek mekanlar ve alanların yönetimi alanında profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. İstihdam edilecek görevliler turizmi bilen kişiler arasından seçilmelidir.



Anahtar Kelimeler: GÜRÜN GÖKPINAR...