Tarih: 07.11.2018 20:58

Güzel Bir Sempozyum

Facebook Twitter Linked-in

Süleyman Demirel Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve İslam Tarihçileri Derneği işbirliğiyle 02-04 KASIM tarihleri arasında Isparta ilinde yapılan ?Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu- V.Hamitoğulları Beyliği? konulu bir sempozyumda tebliğini sunan hemşerimiz Uzm Sinan DOĞAN Hamitoğullları dönemindeki kitâbeler, taşıdıkları bilgi yanında estetik yönleriyle de tarihimize ışık tutan önemli belgelerdir dedi.Mekân ve mânâ dengesi gözetilerek estetik bakımdan mimariye yeni bir ruh verme anlayışı, yazı sanatının gelişimine, dolayısıyla mimaride kitâbelerin oluşumuna zemin hazırladığını söyledi.

İslam medeniyetinin hemen her alandaki estetik tezahürleri, İslâm´ın hakikat tasavvurunun daha derinden ve daha yakından hissedilmesi konusunda bir estetik ortam sağlamıştır. Bu ortamın manevi psikoljisini hisseten insan, irade ve akıl gücüyle kendinin iç âlemindeki ince ve güzel duyguları sembolik ve simetrik işaretler şeklinde yansıtan kalıcı kitabeler vb.abideler meydana getirmiştir. Ruhanî bir hendese olan hat sanatı ile Nikolayeviç Tolstoy´ un belirttiği gibi ?´sanatın asıl amacı ahlâkî mükemmelliktir´´ duygusunu gerçekleştirmiş oluyor. Bu hat sanatta; mantığı, ritmi, matematik nisbeti, melodiyi hep bir arada bulmak mümkündür. Hat sanatındaki geometrik ve ritmik unsurlar sonsuzluğu simgeleyen desenlerin gelişmesine sebep olmuştur.

O, adeta mîmârî bir manzume gibi; sahip olduğu hendesî dengeler ve hassas ölçüler içinde kendisini temaşa edenleri, sırlı bir iklime taşımıştır. Emeviler ile başlayan Abbasîler, Karahanlılar, Selçuklular, Osmanlılarla gelişerek devam eden hat sanatı ile kültürün korunmasına ve ileriye taşınmasına da aracılık etmiştir. Kitabelerde geçen ayet, hadis, dua, şiir vb. metinler, kitabe kapsamı içinde ele alınıp değerlendirildiğinde dönemin kültürel şifrelerine ulaşılabilir. Hat sanatı ve Kitabeler sayesinde Hamitoğullar Beyliği döneminde soysa ekonomiye ait somut bilgilerle döneminde güçlü siyasi yapının bulunduğunu devlet toplum arasında istikrar ve düzen kurulduğunu buna bağlı olarak kültür ve sanatın geliştiği yargısına ulaşmak mümkündür.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —