Halk Var Eğitim Yok!

Halk Var Eğitim Yok!

Sivas´ta pek çok kurumun başında, bu kurumu en son yönetmesi gereken kişiler bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda yaşanan bir olay ise durumun vahametini ortaya koyuyor. Şehrin eğitim geleceğine katkı amaçlı bir kurs talebi için Halk Eğitim´e giden idealist bir

 

Sivas´ta kurumların başında bulunanların, entelektüel ufukları sorgulanıyor. Başında bulundukları kurumları risk alarak öte ufuklara taşıması gerekenlerin, rutin içinde kalıp hata yapmamaya özen göstermeleri hayretle izleniyor. İş olan yerde hata olur, çağdaş bilincinden yoksun idarecilerin, SİVAS´ın önünü tıkadığı gözlemleniyor.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olay ise eğitimciler arsında konuşuluyor. Bir gurup eğitimci, ??kaligrafi? kursu talebiyle Kurum Müdürü Tuncay BARAL ile görüştükleri, lakin Kurum Müdürünün ne böyle bir etkinlikten, nede böyle bir yazı medeniyeti anlayışından haberinin olmadığını gözlemlediler.

Kendisine iletilen talebi ?uykusu gelmiş, ununu elemiş eleğini asmış eski model? bir hantal eğitimci bakışı ile dinleyip, talep edilen etkinlik hakkında zerrece bilgi sahibi olmaması, şehrin içinde bulunduğu eğitim ortamını da gözler önüne seriyor.

Sivas´ın geleceği için entelektüel adımlar atmaktan imtina eden, rutin dışına çıkmamak için kendini konumlandıran bu tür idarecilere Sivas´ın mahkum olması anlaşılamıyor.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tuncay BARAL´ın oturduğu makamı hak etmediğini dile getiren pek çok eğitimci, orası için ve orada kalmak için BARAL´ın ?çalmadık kapı bırakmadığı? koltuğa oturur oturmaz ise rutini tercih ettiğini ifade ediyorlar.

Halk Eğitimin, Mahalleleri de tarayıp halkın ihtiyaçları doğrultusunda bir yapılanma içerisine girmediği de dile getirilirken, mevcut kurslar ile başarı nutuklarının ise ortada gezmesine anlam verilmediği vurgulanıyor.

Halkın her alanda geleceğe yönelmesi ve geleceği okuyabilmesi için atılgan bir tutum sergilemesi gereken Müdürlüğün, ?heyecanı bitmiş, uykusu gelmiş, ideal ve ufuk yerine rutini benimsemiş hali? eleştiriliyor.

Halk Eğitim binası içine sıkışmış Kurumun, mahallelerde ve üretken insanların tesbitinde neler yaptığı bilinmiyor.

Geleceği okuyan Üniversite mezunu insanların, yeni arayışlarından ve yeni hayallerinden  bihaber olan Halk Eğitim Müdürlüğü´nün, kendisine baş vurup kurs açılmasını isteyenlere karşı gösterdiği ?Tek Parti Dönemi Zihniyetine? benzer rutin bakışı eleştiriliyor.

Heyecanlı ve istekli insanların kurs açılması taleplerine, gerekli heyecan ve özeni göstermeyen, statükocu idarecilerin artık bu şehrin önünde engel olmayı bırakmaları bekleniyor.



Anahtar Kelimeler: Halk Eğitim