HALKIN KESESİNDEN BONKÖRLÜK...

HALKIN KESESİNDEN BONKÖRLÜK...

STHM ÖZEL HABER

2022 SAYIŞTAY DENETİM RAPORUNDAN VARAN-4

HALKIN KESESİNDEN BONKÖRLÜK...

SAYIŞTAY DENETÇİSİ:

ADALETSİZLİK VAR, İZAHI MÜMKÜN DEĞİL...

BULGU: Mevzuatta Öngörülen Şartların Gerçekleştiğine Dair Tespit Yapılmadan Kira Alacağından Vazgeçilmesi

İdarenin kira alacağından Kanun’da belirtilen faaliyetinin durdurulduğuna veya faaliyette bulunamadığına ilişkin tespit olmadan vazgeçtiği görülmüştür.

Belediye Meclisinin 17.05.2021 tarih ve 174 Sayılı kararıyla, Pandemi sürecine bağlı olarak Belediyenin 2021 yılı Mayıs ayına ait kira bedellerinin alınmamasına, karar verilmiştir. Bu kararlara istinaden 321 kiracı ile 110 işgaliyenin dört aylık ödeyecekleri tutarların tahakkuk kaydı yapılmamıştır.

Belediye Meclisinin tüm kiracılardan 4 aylık süre için kira alınmamasının uygun görüldüğü ifade edilmiştir. Ancak yapılan işlem belirtilen Kanun ve düzenlemelere uygun değildir. Herkesten kiranın dört ay süreyle alınmaması ile adaletli davranılmamıştır.

Kamu görevlilerinin 2021 yılına ilişkin raporun gereğini yerine getirmedikleri ve raporda belirtilen hususu uygulamadıkları sonucuna varılmıştır.

Söz konusu işletmelerin faaliyetinin durdurulma/faaliyette bulunamama halinin belgelere göre tespit edilerek bu tarihler için kira alacağından vazgeçilerek, bu şartları taşımayan işletmeler için belirtilen durum için söz konusu olmadığından dolayı bu dönemlere ilişkin kira alınmayan ayların kira tahakkuk ve tahsilatı sağlanmalıdır.

Şüphesiz tüm kiracı ve işletmelere yönelik idarenin sistematik olarak dört aylık alacağından vazgeçmesinin izahını anlamak mümkün değildir. Kira bedeli alınmama faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin faaliyette bulunmadığı döneme ilişkindir. Yani işletmenin faaliyetinin durdurulması veya faaliyette bulunamaması nedeniyle bu dönemlerine ilişkin kira bedelleri tahsil edilmeyecektir. Şüphesiz kiracıların faaliyet gösterdikleri alanın faaliyetin durdurulması veya faaliyette bulunamama ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Belediyenin bu tespiti yapmadan tüm kiracılarla ilgili olarak dört ay kira bedeli alınmamasının Kanuni dayanağı bulunmamaktadır. Belirtilen şekilde bir tespit yapılmadığı gibi, neden her bir kiracı açısından dört aylık kira alacağından vazgeçildiğinin somut delilleri ortaya konulamamıştır.

T.C. Sayıştay Başkanlığı

Sivas Belediyesi 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu



Anahtar Kelimeler: HALKIN KESESİNDEN BONKÖRLÜK...