HARA´yı SİVAS İçin Kurtarmalı

HARA´yı SİVAS İçin Kurtarmalı

Osmanlı zamanında inşa edilen haralar kaderine terk edildi. Osmanlı Ordusuna at yetiştiren Aygır Deposu´nun Sultan Abdülhamid Hana bile buradan cins at gönderildiği belirtilirken, haraların restore edilerek kültür ve turizm anlamlı değerlendirilmesi bekle

 

Sivas Merkeze 7 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi aygır deposu çürümeye devam ediyor.Bu tescilli binaların Özelleştirme İdaresinde bulunduğu ve burasının Valilike devredilerek pekala değerlendirilebileceği ifade ediliyor. Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar´ın da burası ile ilgili bir düşünce geliştirmesinin muhtemel olduğu ve burasının gerekirse Üniversitenin ek çalışma tesisi olarak sergi sarayları ve atölye anlamında da düşünülerek şehrin kültür varlıklarına katılması bekleniyor.

Sivas-Ankara karayolu üzerinde bulunan tescilli Aygır depolar, yaklaşık 800 dönümlük arazi üzerinde bulunan üç aygır deposu, idari bina ve lojman binaları ile ilgili herhangi bir çalışma yapılım yapılmayacağı merak ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Sivas´a yapılması planlanan ancak, rafa kaldırılan Hipodrom Projesi için anılan arazi ve depolar atıl vaziyette bekliyor.

Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanterine kayıtlı, mülkiyeti Özelleştirme İdaresi´ne ait arazi ve 1889 yılında inşa edilen aygır depolarının akıbetinin ne olacağı merak ediliyor.

 

OSMANLI ORDUSU´na  AT YETİŞTİRME MERKEZİYDİ

Cumhuriyet dönemi öncesinde Osmanlı Ordularına at yetiştirilen aygır depoları, cumhuriyet döneminde de benzer amaçlarla kullanıldı. Tarihi binalar, 2007 yılında tescil edilmesine rağmen, koruma altına alınmadı. Her geçen gün çürüyen ve adeta kaderine terk edilen binalar ve hara alanına uzun süredir, korunaksız olduğu biliniyor. Burasının arazisinin de bazıları tarafından düşünüldüğü hatta hara bölgesindeki geniş arazilere de bazılar tarafından göz konduğu şehirde dilden dile dolaşıyor.

 

 

HİPODROM İÇİN UYGUN DENİLMİŞTİ?

Sivas-Ankara karayolu üzerindeki ´Eski Aygır Depoları (Hara)´ olarak kullanılan bölgede konuyu değerlendirmek üzere gelen heyet alanın hipodrom için uygun olduğu yönünde rapor hazırladı. Ancak iddiaya göre, seçimlerden sonra bunun değiştiği biliniyor.

Lakin şehir yöneticilerinin bu zamana kadar basiretsiz olmasının haraları da çürümeye terk ettiği gözlemleniyor.

 

Sultan Abdülhamid Han´a At Gönderildi

Osmanlı´nın gözde merkezlerinden olan ve Osmanlı Ordusuna at yetiştiren haraların ününün Padişahın da kulağına gittiği hatta burada yetişen tayların bir tane Sultan Abdülhamid Hana gönderildiği biliniyor. Sivaslı at yetiştiricileri tarafından yetiştirilen atların o zamanlarda da dikkat çekerek burasının önemli bir merkeze dönüşmesini sağladığı vurgulanıyor.

 

C.ÜNİVERSİTESİ Burasını Değerlendirmeli

Özelleştirme idaresinde bulunan Aygır Deposu´nun kaderinin Davut GÜL´ün el atması ile değişebileceği ve burasının yok olup arazisini baronların kapmasının engellenmesi gerektiği ifade ediliyor. Güzel Sanatlar Resim atölyeleri bağlamında da haranın yeniden dizaynının söz konusu olduğu ve bu minvalde de burada Cumhuriyet Üniversitesi sanat çalışmalarının hayata geçebilmesinin mümkün olduğu belirtiliyor.



Anahtar Kelimeler: HARA SİVAS İçin Kurtarmalı