HARİKA BİR DÜŞÜNCE!

HARİKA BİR DÜŞÜNCE!

SİVAS´a yapılması planlanan ?MİLLET BAHÇESİNİN? felsefesinin oluşturularak hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi. Yöreye ait bitki türlerinin burada yetiştirilmesine yönelik bir düşüncenin elzem olduğu vurgulandı.

SPHM ÖZEL HABER

Çankırı KARA TEKİN ÜNİVERSİTESİ Öğretim ÜYESİ Doç.Dr. Cemil BİLGİLİ, Millet Bahçesi fikrinin ortaya çıkmasının asıl amacının yörelere ait ?ENDEMİK? bitki çeşidinin buralarda üretilmesi ve tanıtılmasına yönelik olduğunu dile getirdi.

Projenin ilk başta geniş kapsamlı düşünüldüğü ve bunun da mükemmel olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. BİLGİLİ, maalesef ŞEHİRLER boyutunda bu projenin kadükleştirildiğini dile getirdi.

Günümüzde alternatif ve tamamlayıcı tıp olarak nitelendirilen yöresel bitkilerin tanınıp değerlendirilmesine yönelik bir bakışın da buralarda ikame edilmesinin mümkün olduğuna parmak basan BİLGİL, Sivas´ın bunu iyi değerlendirmesi gerektiği görüşünü dillendirdi.

SİVAS´ta yapılması planlanan MİLLET BAHÇESİ´nin bu temel düşünce ile hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, SİVAS yöresinde yetişen bitkilerin burada bir bölümünün yetiştirilip, gelecek nesillere aktarılması yanı sıra, hatta sağlık alanındaki ?etken? madde üretimine de katkı sağlayabileceğini söyledi.

Sadece yeşil alan ve park mantığı çerçevesinde bir düşüncenin yanlış olduğunu ifade eden BİLGİLİ, asıl maksadın deyim yerindeyse ?YAŞAYAN BİTKİ MÜZESİ ve ÜRETİMİ? felsefesinde eylemin olması gerektiğini belirtti.

Doç.Dr. Bilgili SÖZLERİNİ Şöyle tamamladı; ?Burada şunu belirtmek isterim ki bir dönem SİVAS´ın vazgeçilmezlerinden olan KENGER SAKIZI bitkisini kaçımız tanıyoruz? Toplumsal hafızada var olan buna benzer pek çok endemik doğal tür erozyona uğramadan,bu değerleri halkın genelinin tanıyıp gelecek kuşaklara aktarımı konusunda bence MİLLET BAHÇELERİ değerlendirilmeli.

MİLLET BAHÇELERİ felsefesinin de tam olarak anlaşılmadığı kaanatindeyim.Endemik ve doğal türlerin Millet Bahçesi konseptinde yer alması gerekirdi??



Anahtar Kelimeler: HARİKA DÜŞÜNCE