Tarih: 22.06.2016 16:52

Hat Merkezde Olmalı

Facebook Twitter Linked-in

 

Genel Başkan Yardımcısı Semih YALÇIN ve 20 arkadaşının imzası ile araştırma önergesinde şunlar dile getirildi: ?Yapılan bu değişikliğin arkasında yatan sebeplerin ve güzergah değişimi sonucunda yaşanması muhtemel olumsuzlukların tüm yönleriyle araştırılması gerekir?

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Edip Semih Yalçın, Ankara-Sivas hızlı tren hattının Sivas bölümündeki güzergah değişimi ile hattın mevcut tren garının yanından şehir dışına taşınmasını TBMM gündemine taşıdı.

 

?TARIM ARAZİLERİNİ TAHRİP EDECEK?

            Yalçın, TBMM Başkanlığı´na sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde, Yüksek Hızlı Tren Garı´nın ilk projede mevcut Gar bölgesine yapılmasının planlandığını ve buna göre harcamaların yapıldığını anımsattı. Ancak projenin değiştirildiğini, dünyada hiçbir örneği olmadığı biçimde şehir dışına yapılmasına karar verildiğini ifade eden Yalçın, ?Değiştirilen güzergah, Serpincik Gölet´i altında mutlak tarım arazilerini tahrip etmektedir. Üniversite alanı içerisinde tren garı olması, hem üniversite arazisini ikiye bölmekte hem de üniversitenin güvenlik zafiyetine sebep olacağı öngörülmektedir? diye konuştu.

            Hızlı tren için projelerin hazırlandığını, istimlaklerin yapıldığını, paraların ödendiğini ifade eden Yalçın, ancak bunların hepsinin çöpe atıldığını söyledi. Yalçın, eski hatta göre planlanan ve yapımına başlanan Kızılırmak üzerindeki köprünün masraflarının hangi kurum tarafından karşılanacağının belirsizliğini koruduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

 ?HAT MERKEZDE OLMALI?

            ?Köprü ayaklarını devralacak kurumun bu yatırımı ne şekilde değerlendireceği de belirsizliğini korumaktadır. Kamulaştırması biten hattın, Sivas´taki mevcut tren garının yanına, 165 dönümlük TCDD ve kamu arazisine yapılacakken, güzergah değişikliği ile hem mevcut tren garının yanından uzaklaşması hem de kent merkezinden uzaklaşması söz konusudur. Sivas halkının ve Sivaslı STK´ların da ortak talebi mevcut tren garının yanına yapılmasıdır. Yani merkezde olmasıdır. Harcanan milyonlar da çöpe gitmemiş olacaktır.

Bahsedilen gerekçelerle Kamu yararı ve Sivas halkı adına hızlı tren hattında yapılan bu değişikliğin sebeplerinin ve yeni taşınacağı yerin kullanılabilirliğinin tüm yönleriyle araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılması gerekli görülmektedir.?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —