Tarih: 20.06.2022 17:03

HAZİNE YERİ İMARA AÇILIYOR!

Facebook Twitter Linked-in

Timur’un zulmünden kurtulan Sivas, aradan geçen 622 yıl sonra Kaldı Köyü ile yine kendini hatırlattı. Adı Kaldı olan ama kendisi kalmayan köyümüzün yerleşke alanı malumaliniz şu anda Cumhuriyet Üniversitesi kampüs alanı.

Hazine tarafından Cumhuriyet Üniversitesi’ne tahsis edilen Kaldı Köyü’nden kalan bir iki bir şey ise bildiğiniz gibi orman arazisi. Ne güzel, orman. Adı bile insanın içini okşuyor, orman… Bu orman alanının içerisinde ise bildiğiniz gibi bazı şahıslara ait tarla var. Tarla efendim, bildiğiniz tarla. Ama bu tarla artık yok, daha doğrusu yok olmak üzere, başarırlarsa imara açılacak ve cillop gibi üniversite manzaralı, kendinden ormanlı ve hatta Sivas ayaklar altında bir belki bir villakent olacak. Peh peh pehhh. Villakent, gardaşkent… Salla gelsin isim, bir bilene de sormak lazım değil mi?...

Neyse efendim, Gardaşların imara açılıp açılmayacağını sorarken, aldığım tebrik telefonları ve mesajları ardından bir soru aklıma takıldı: Üniversite bu konu hakkında ne der? Araştırdım, buldum: Vermiş gitmiş efendim! Duydunuz mu, vermiş gitmiş… Allah Allah, nasıl yani deyip Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senato Kararı’na ulaştım. Kolay, Cumhuriyet Üniversitesi sitesinden herkese açık zaten ve hemen merakla aradım buldum.  Senato üye sayısı 61, oturuma katılan 50, katılmayan 11, ret veren 7. Senato Kararı Tarih 30 Mart 2022. Sayı 2022/17. Bu Gardaşlar Ormanı ile ilgili bölüm aynen şöyle:

Karar No 16- …

 b) Mera olarak hazine adına tespiti yapılan, Cumhuriyet Üniversitesi kuruluş aşamasında Üniversite kullanımına bırakılan ve daha sonra Mera amacından çıkarılarak Tescil Harici bırakılmış olan Eski Kaldı Köyü 170 nolu parsel ile Eski İmaret Köyü 534 nolu parsellerde (bu alanlar Sivas Belediyesinin yeni imar planında park alanı olarak gösterilmiştir.) Sivas Belediye Başkanlığının 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı doğrultusunda plan değişikliği yapılması (özel mülkiyette bulunan bu parsellerin kampüs alanımızdan çıkartılması) önerisinin uygun olduğuna oy çokluğuyla, (Prof. Dr. Zübeyda AKIN POLAT, Prof. Dr. Alparslan COŞKUN, Prof. Dr. Kaan Şevki KAVAK, Doç. Dr. Hidayet TAKÇI, Doç. Dr. Göktürk ERDOĞAN, Dr. Öğr. Üyesi Salih YÜKSEK ile Dr. Öğr. Üyesi Gazi SONKUR ret oy kullanmıştır.)

Yorum yapmayacağım, yapılamayacak derecede açık ve net zannedersem. Takdir siz Sivas halkınındır. Ama bu konuda sadece şunu söyleyebilirim: Hazine adına üniversiteye bırakılan bu alanı plan değişikliği yapması gerekçesi ile kampüs alanından çıkartılmasına karar verirken kime devredebilirsiniz? Hazine tarafından tahsisli bu alanı imar değişikliği gerekçesinde Hazineden başkasına devredebiliyor musunuz?

Tüm bunları düşünürken birden “mülk Allah’ındır” düsturu aklıma geldi, ibretimi aldım sustum, gönlüm bangır bangır bağırırken. Ve haftasonu kızım Üniversite sınavına girdiğinde ne tevafuktur ki bendeniz tam yokedilmek istenen o orman bölgesini cepheden seyretme imkanı buldum, hayıflandım, sızlandım, arkamı döndüm.

***

Tam bu sırada bir haber daha havalarda uçtu. Ülkemizin zorlu günlerinde, ekonomik, siyasi, dış güçler nezdinde çok ama çok zorlu günlerinde “hayırdır inşallah!” demekten kendimizi alamıyoruz.

Et Balık Kurumu’na ait 200 dönümlük arazinin imara açıldığı, açılan bu imar alanı için de mimari projelerin çizildiği, çizilen bu projelere göre yatay mimarinin ön planda tutulacağı, bazılarına göre ise dikey mimarinin üstün estetiğinin bu alanda kendini göstereceği ifade ediliyor. Dikey mimarideki bu üstün estetiğin ise 27 kat olmak gibi bir heves içinde olduğu, blok sayısının ise kaç tane olabileceği hesaplarının inşaat maliyetine göre değişkenliğinin başağrıtıcı boyutta olduğu dillendiriliyor.

Ne diyelim; Odunlar Gardaşlardan, et ve balık Et-Balık Kurumu arazisinden. Ne durulsun daha, buyurun Mangal Partisi’ne…

SELAHATTİN ÇERİK/BİZİM SİVAS GAZETESİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —