Hep Aynı Nakarat!

Hep Aynı Nakarat!

Cumhuriyet Üniversitesinde, bu sene kayıt yaptıran öğrencilerin şehri tanımalarına yönelik bir organizasyon yapılıyor. 3-6 Ekim tarihleri arasında Üniversite Kültür Merkezinde yapılacak olan tanıtım toplantılarında, yine aynı isimlerin burada da olması şa

 

Sivas´a yeni gelen öğrencilere SİVAS tanıtılmaya çalışılıyor. Önemli bir şehrin az insan tarafından anlatılması ise anlaşılamıyor.. Şehrin mimarisini, kültürünü, felsefesini anlatan pek çok farkı isim varken, nedense aynı isimlerin her ortamda sahne alması şaşkınlıkla izleniyor.

Edebiyatçının tarihi anlatması, tarihçinin edebiyatı anlatması, ilahiyatçının şehri anlatması gibi garabetler zincirinin gözlemlendiği bir Sivas gidişatında, mikrofonu eline alan bu bilgelerin (!) şehir için hangi fedakarlıkları yaptığı ise merak ediliyor.

Şehrin gelişip ileri bir ufuk düşüncesine yükselmesi hususunda elini taşın altına koymak yerine ?idareyi maslahatçı? bir yaklaşım taşıyan bazı isimlerin, şehirde meydana gelen her ortamda yer almaları tepki çekiyor..

Kitap günlerinden tutun, kahve toplantılarına, çay ocağı şamatalarına kadar her ortamı ellerinde tutmaya çalışan bazı isimlerin, şehrin kültürüne ne verdikleri ise bilinmiyor.

Yıllardır Kültür Müdürlüğü yapan Kadir Pürlü´nün, öğrencilere ne anlatacağı merak ediliyor. Turizmin T´sine Kültürn K´sine muhtaç bıraktığı şehri öğrencilere mi anlatacak soruları akıllara geliyor.

Hakan YEKBAŞ´ın ise SİVAS hakkında ne bildiği ise bilinmiyor. Şehri karikatürüze eden bir yaklaşım içinde olan YEKBAŞ´ın, Sivas´ı ağzında küçültmesi komik bulundu.

Lafı laf üstüne koyma gibi bir kelime dağarcığı ile mezarlıklardan, Vakıflar Müdürlüğüne geçiş yapan KARACA´nın, şehirdeki tarihi eserlerin restorasyonunda neler yaptığını mı öğrencilere anlatacak soruları akıllara geliyor.

Kadir Gecesinde SİVASLILAR´ın temiz lokmasına gerçek Çeçenlerin düşmanı?RAMAZAN KADİROV? un kirli parasını dahil etmede başrol oynayan ÖZAYDIN´ın, öğrencilere nasıl bir tanıtım yapacağı şimdiden hasretle merak ediliyor.

Derlemeleri ile tanınan ve CÜSAM´ı adete bitiren Doğan KAYA´nın ise, öğrencilere manilerle dolu cümleler sunacağı tahmin ediliyor.

Sivas´ı bilen onca insan olmasına rağmen, her ortam ve her toplantının ?yüz eskimesi? müdavimlerinin, yine bu genç dimağlara rutin bilgilerini cilalayıp anlatacak olmaları kaygı ile karşılanıyor.

Entelektüel derinlik ve ileri bir ufuk düşüncesi ile kadim bir şehrin daha donanımlı ve etraflıca tanıtılması gereğini dile getiren kültür insanları, ?ununu elemiş eleğini asmış? ve yüz eskimesine uğramış isimlerin artık emekli olup köşelerine çekilerek SİVAS´a en büyük hizmeti yapacakları görüşlerini dile getiriyorlar..

Bu bağlamda Sivas için en önemli çalışmayı VEHBİ CEM AŞKUN´un yaptığı ve bu kitabın gelirini ise Kadı Burhaneddin Türbesinin onarımı için tahsis ettiği bilinirken, şuan şehir kültüründen bahsedenlerin ondan istifade ettikleri lakin şehre ne verdikleri ise tam bir muamma.



Anahtar Kelimeler: Aynı Nakarat
selahattin can
6.10.2016 14:00:27
sahipsiz Sivas denilirmi.Sivasın bakın sahipleri var.Sivil toplum örgütü olsun edebiyat olsun ticaret olsun saysanız 20 kişiyi geçmez.Sivası çok seviyorlar başkalarına bırakmıyorlar.Biraz kıskançlar herhalde