HİTİT ŞÖVALYE KALESİ!

HİTİT ŞÖVALYE KALESİ!

Köklü geçmişine rağmen keşfedilemeyen SİVAS, derli toplu araştırmalardan da yoksun olarak öylece bekletiliyor!

STHM ÖZEL HABER

Sivas'ın ULAŞ İLÇESİ Boğazdere Köyü içinde bulunan tarihi "KANTARIZ KALESİ" kimse tarafından bilinmiyor. KALE ile ilgili derli toplu bir araştırma ortada görülmezken, burası ile ilgili kırık dökük bilgiler ise asırlardır devam ediyor.

KANTARIZ KALESİ'nin HİTİT SAVAŞÇILARININ merkezi olduğu belirtilirken, KALE'den SARİSSA ve DÜĞÜNÜK KAYA tarafında alt geçit olduğu varsayılıyor. 

KULMAÇ DAĞLARI'na doğru geçitlerin Kale altında olduğu varsayılırken, HİTİT SAVAŞÇILARININ eğitildiği bir HİTİT KALESİ olduğu yönünde iddialar ise arkeologları göreve davet ediyor.

Sair zamanlarda kale etrafında girintiler ve çökmeler olduğu da bilinirken, özellikle bazı alt geçitlerin de varlığı yöre insanı tarafından ifade ediliyor.KALE'nin özellikle BAYIR tarafına ve Kulmaç Dağlarına doğru geçitleri olduğu da ifade edilirken, o bölgede irili ufaklı 50 civarında yerleşim alanı olduğu vurgulanıyor.

BOĞAZDERE KÖYÜ yakınındaki YEŞİLYURT KÖYÜ civarında da benzer yerleşim yerleri olduğu bilinirken, araştırmacıların dikkatlerinin buıraya yoğunlaşması isteniyor.

HİTİT, BİZANS, ROMA gibi medeniyetlerden izler olduğu da vurgulanırken, burası ile ilgili derli toplu bir çalışmanın yapılarak, burasının da kültür ve turizm hayatına kazandırılması elzem olarak görülüyor.



Anahtar Kelimeler: HİTİT ŞÖVALYE KALESİ!