Tarih: 03.03.2024 20:46

İBADET!

Facebook Twitter Linked-in

IBADET-

İbadet; “itaat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek, tevazu göstermek!” anlamına gelir. Dini bir terim olarak ise; “Fiil ve niyete bağlı olarak yapılmasında Sevap olan ve Allah’a tazim ve yakınlık ifade eden şuurlu itaat” demektir. Allah’a ibadet; itaat etmenin ve Saygı göstermenin zirvesidir. Yüce Allah Ademoğlunu yaratmış, onu varlık âleminde – halifesi seçmiş ve Vahiy ile muhatap kılmıştır. İnsanoğlu dünya hayatında başıboş bırakılmamış, kuranda insanların Allah’a ibadet için yaratıldıkları (Zariyat 51/56 bütün peygamberlerin, insanları ibadete davet ettikleri bildirilmiştir. (el-Bakara, 2/83)

İbadetler genel itibariyle dört kısma ayrılır.

- Kalbi ibadetler

Bedeni ibadetler

Mali ibadetler

Hem bedeni hem mali ibadetler.

Namaz ibadeti bedeni bir ibadettir. İslam peygamberi Hz. Muhammed ( SAV) “Namaz dinin direğidir. (Beyhaki, şuabul-iman 3,39) “ Namaz kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk amelidir”(Nesai, Muharebe 2) Namaz kelime-i şehadetten sonra islamin beş temel esasından birisidir. Dinimizin ifasını emrettiği

Hususi ibadetimiz Namazdır

“Namaz, Sancıma ilaç, yanık yerime merhem, onsuz ebedi hayat benim olsun istemem” ne kadar anlamlı öyle değilmi!---

Günün beş ayrı vaktinde Allahın huzuruna çıkmaya bizim ihtiyacımız var, çünkü Namaz enerji kaynağı, güç kaynağı, aksiyonel tarafı var. O yüzden Yüce Allah Cc.buyuruyor – “Ey iman edenler! Sabırla ve namazla Allah’tan Yardım dileyin el-Bakara 153.ayet!” Namaz islam’ın binası, dinin direği, ibadetin efdali, zikir ve tesbihin ahseni, imanın alameti, vücudun Selameti, kalbin nuru, gönüllerin safası olan bir ibadettir, özel-Hususi ibadetimiz namazdır.

Öyleyse günün beş ayrı vaktinde Allah’ın huzuruna çıkmaya, Kulluk mukabelemizi yenilemeye kulluk muhasebesini yapmaya bizim ihtiyacımız vardır.

Bereketli okumalar dileğiyle

 

Selahattin Yılmaz




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —