İÇ TURİZM!

İÇ TURİZM!

...

İÇ TURİZM

Türkiye'de son yıllarda iç turizm hareketlerine katılan kişi sayısında önemli artışlar gözlenmektedir. Söz konusu bu artışla Türkiye'de turizm sektöründe son yıllarda yaşanan dalgalanmaların yanı sıra inanç ve ulusal bayramlar ile yılbaşı tatillerinin etkisi büyük olmaktadır. Günümüzde kamu ve özel sektör kuruluşlarının iç turizme yönelik çalışmaları daha fazla sayıda kişinin turizm hareketlerine katılmasına yardımcı olmaktadır. Hafta sonlarında yapılan günübirlik ya da birkaç günlük kısa seyahatler Türkiye'de iç turizm hareketlerinin gelişmeye açık olduğunu göstermektedir. 

Diğer yandan, Türk vatandaşlarının dışarıda yeme içme alışkanlığını kazanmaya başlaması, sonuçta iç turizm hareketlerini daha da artmasına basamak oluşturmaktadır. Ancak Türkiye'deki iç turizm anlayışının sosyal turizm kavramı ile ilişkili olduğunu göz ardı etmemek gerekir. Bu dönem Doğu ve Güneydoğu illerimizde Diyarbakır, Mardin, Van ve Şanlıurfa illerimize ciddi manada yerli ve yabancı turist akımı oldu bu durum fevkalade memnuniyeti verici gelişmelerdir. Bu nedenle kamu ve özel sektör kuruluşlarının çalışmalarına boş zaman ve finansman gibi teknik konular sağlanacak kolaylıklar ile konaklama işletmeleri ve seyahat acentelerinin iç hareketlerinde önemli bir canlanma görülecektir. 

Böylelikle iç turizmin geliştirilmesi ile birlikte iç ve dış turizmde görülecek talep çalışması Türkiye'de daha önce turizme açılmamış olanların turizmi açılmasını sağlanarak arz artışına neden olacaktır. Bir yörenin önce iç turizme ve kısmen dış turizmi açılması; altyapının hazırlanması yatak kapasitesinin artması ve istenilen düzeye getirilmesi ile söz konusu olabilir. Öncelikle, iç talebin kaydığı alanlar uzun dönemde dış turizm talebinin de bu alanlara kaymasına yol açacaktır. 

Diğer yandan yerli turistler kendilerine yakın ya da uzak bir bölgeye seyahat etmeleri sonucunda ülkelerini daha iyi tanıma şansına sahip olabilecekleri gibi ekonomik anlamda da daha çok ülkelerinde üretilen malları tüketmek eğiliminde olacakları için mevcut üretim kapasitesinin artmasına katkıda bulunacaklardır. Turizm sektöründe istihdam edilen personelin daha çok düşük gelir grubundaki kişilerden oluşması nedeniyle ülkenin diğer gelişmiş bölgelerinden gelecek yerli turistler aracılığıyla bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal dengesizlik azaltılacaktır. Bu açıklamalarıma bağlı kalarak Türkiye'de iç turizmin geliştirilmesinin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Yüreğinizden sevgi ve yüzünüzden tebessüm eksik olmasın!

Dürüst olmak için dürüst olun yeter!

TABİAT VE KÜLTÜR VARLIKLARI TANITIM REHBERİ

TURİZMCİ Ar-Ge GÜLTEKİN ÇETİN



Anahtar Kelimeler: TURİZM!