İKİ “ATAK“ SİVASLI

İKİ “ATAK“ SİVASLI

Türk Savunma Sanayi iki Sivaslı’nın üstün gayretleri ile yeni bir ivme kazandı. Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ ve ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan CANPOLAT, savunma sanayinin gelişmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. İlk yerli helikopterim

Türk Savunma Sanayi iki Sivaslı’nın üstün gayretleri ile yeni bir ivme kazandı. Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ ve ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan CANPOLAT, savunma sanayinin gelişmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. İlk yerli helikopterimiz olan “ATAK”ın Silahlı Kuvvetler envanterine kazandırılmasında üstün beceri gösteren bu ikili taktirle takip ediliyor...

 Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak taarruz taktik ve keşif helikopteri T-129 ATAK helikopterlerinin üçü Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ‘Milli Helikopteri T-129 Atak Taarruz Taktik Keşif Helikopteri’nin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim töreni Güvercinlik’teki Kara Havacılık Komutanlığı’nda yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Servet Yörük, bakanlar, milletvekilleri, kuvvet komutanları ve davetliler katıldı. Tören, proje hakkında bilgi sunumu ile başladı.

T129 ATAK TAARRUZ VE TAKTİK KEŞİF HELİKOPTERİ


Türk Silahlı Kuvvetleri`nin ‘Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri’ ihtiyacının karşılanması için 50 adet helikopterin tedarikine yönelik olarak 2007`de sözleşme imzalandı. Ardından ilave 9 adet helikopterin 15 ay erken teslimatını hedefleyen Erken Duhul Helikopteri (EDH) tedarik sözleşmesi de 2010 yılında imzalandı. AgustaWestland tasarımı A129 gövdesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri`nin ihtiyaçlarına uygun şekilde; motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan T129, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma unvanını elinde tutuyor.

Yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki tip olarak tasarlanmış olan T129, ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevleri için optimize edildi. Yakın hava desteği görevleri için T129A, 76 adete kadar 70 mm güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatıldı. T129 B ise çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilmiş ve aynı anda 8 adet güdümlü anti-tank füzesi MIZRAK, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabilmekte. TUSAŞ tesislerinde üretimi tamamlanan ilk T129A prototipi ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011`de gerçekleştirdi.

Teknik Özellikler
Uzunluk: 14.60 m- 47.90 ft
Yükseklik: 3.40 m-11.20 ft
Ana rotor çapı: 11.90-39.00 ft
Toplam yükseklik: 3.95-12.95
Azami Kalkış Ağırlığı: 5000 kg
Mürettebat: 2 pilot
Azami seyir hızı: 273 km
Menzil: 519 km
Havada kalma süresi: 3 saat
Mürettebat: 2 pilot

 İSMET YILMAZ KİMDİR?

İsmet Yılmaz (d. 10 Aralık 1961, Gürün, Sivas, Türkiye), Türk siyasetçi. İsmet Yılmaz, 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (Denizcilik Yüksek Okulu) Makina bölümünü ve 1987 yılında da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi`ni bitirdi. İsmet Yılmaz, 1990 yılında İsveç Malmö Dünya Denizcilik Üniversitesinde Master derecesini "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında yaptı. İsmet Yılmaz, 2002 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Ana Bilim dalında, Özel Hukuk alanında Yüksek Lisansını tamamladı. 20 yıl kamuda ve özel şirketlerde Denizcilik sektöründe Mühendis ve Müşavir Avukat olarak hizmet verdi. İsmet Yılmaz, 31 Aralık 2002 ile 8 Mayıs 2007 tarihleri arasında Denizcilik Müsteşarlığında Müsteşar olarak görev yaptı. Evli ve 3 çocuk babasıdır. İsmet Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası`nın 114 üncü maddesi gereğince 22 Temmuz 2007 Türkiye genel seçimleri öncesi tarafsız Ulaştırma Bakanı olarak görev yapmıştır. 31 Ekim 2007 tarihinden itibaren de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapmıştır. 24. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM`ye girmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi`nin 3. döneminde Vecdi Gönül`ün yerine Milli Savunma Bakanlığına atanmıştır.

 HASAN CANPOLAT KİMDİR?

1963 yılında doğan Doç. Dr. Hasan Canpolat, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünde Şube Müdürlüğü, Mülkiye Başmüfettişliği, İçişleri Bakanlığı Strateji Merkezi Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2003 yılında Sivas Valiliği görevine atanan ve 3 yıl burada görev yapan Canpolat`ın çalışmaları Sivaslıların gönlünü kazandı. Sivas Kent Meydanı projesinin mimarı da olan Canpolat, Sivas’ın gelişmesi anlamında bir çok çalışmaya imza attı.
2006 yılında Denizli Valiliğine atanan Hasan Canpolat, 2008 yılında Merkez Valiliği daha sonra ise İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine getirildi. Kısa bir süre Müsteşar Vekilliği de yapan Canpolat, bürokratlar arasında başarısı ile adından söz ettirerek 2012 yılında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından Bakan Danışmanlığına atandı. 2012`de Kamu Yönetimi alanında Doçent ünvanı alan Canpolat, basamakları hızla tırmanarak geçtiğimiz yıl Savunma Sanayi ile ilgili askeri malzeme üreten ASELSAN’ın Yönetim Kurulu Üyeliğine getirildi. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı olan Canpolatın bu görevi Mart 2015`e kadar yürüteceği kaydedildi. Hasan Canpolat, Halen ORSAM (Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi) tarafından yayınlanan Ortadoğu Analiz Dergisi Yayın Kurulu ve BİGMEV (Bosna ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı) Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürüyor.

 



Anahtar Kelimeler: Pazartesi SİVAS POSTASInda