İLGİNÇ TESPİTLER!

İLGİNÇ TESPİTLER!

PROF. NACİ GÖRÜR´DEN TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİ İLE İLGİLİ İLGİNÇ TESPİTLER!

?POPÜLİST EĞİTİM POLİTİKALARI, DÜŞÜK ÜNİVERSİTE KALİTESİ, ?AŞİRET´ İLİŞKİLERİ!?...?:PROF. NACİ GÖRÜR´DEN TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİ İLE İLGİLİ İLGİNÇ TESPİTLER!

 Bugün beklenmedik bir şekilde üniversiteler ile ilgili bir haber elime geçti. İlgili haber ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür´ün İstanbul Teknik Üniversitesi´nden istifası ile ilgili idi!

 İşte ilgili yaygın basında çıkan bu haberden önemli bazı kesitler:

  • Bizden mi Değil mi?: Genel olarak üniversitelerde insanlar uluslararası standartlardaki başarıları ile, araştırmaları ile algılanmıyor. Bizden mi bizden değil mi, hangi toplululuğa, hangi düşünceye aidiyeti var gibi saçma sapan bir yolun içine girildi. Eğer belirli bir düşüncenin insanı değilseniz sizi görmezlikten geliyorlar. Öyle olunca da gerçek bilim adamları küstürülüyor. İnsanlar artık kendi üniversitelerine aidiyetlerini yitirdiler.?
  • Eğitim Sisteminden Ümitsizlik: ?? Bu üniversite sisteminde bir şeylerin yapılabileceğini düşünmüyorum.?
  • Düşük Standartlı Öğrenci: ?? öğrencinin de bu kokuşmuş üniversite düzeni içinde daha kolay nasıl mezun olacağına baktığını, birçoğunun neredeyse hiç çalışmadan diploma aldığını vurguladı. Bunları dekanlığa, rektörlüğe yazdım. Ben işi ciddiye aldığım için öğrenci açısından da hedef haline geldim. ?Naci Hoca´nın dersinden geçersen üniversite bitmiştir´ gibi bir algı oluşmuş. Halbuki zor bir hoca değilim. Ben sınav kâğıtlarını ciddi ciddi okursam kimse geçemiyor. Bunun ürküntüsü ile ben de standardımı düşürdüm, buna rağmen unvanım bu. Düşünün artık üniversite ne hale gelmiş.?
  • Evrensel Bilimsel Kriterlerin İçinin Boşaltılması: ?İTÜ´de evrensel bilim kriterlerinin tehdit olarak görülüp içinin boşaltıldığına dikkat çeken Görür??
  • Evrensel Kriterlerin Sulandırılması à Akademik Kariyer Kolaylaştı: ?Bu değerler ne kadar sulandırılırsa profesör, doçent olmak, kadro almak daha kolay oluyor.?
  • Kalitesizliğin Kaynağı ?Siyaset Etkisi?: ?İşin bu hale gelişinde siyasetin büyük etkisi var.?
  • Düşük Eğitim Kalitesi ve Dert Edilmemesi: ?Türkiye´de üniversitelerin durumunun hiç de iç açıcı olmadığını, evrensel ölçütlerde bilim üretilmediğini, araştırma yapılmadığını söyleyen Görür, eğitimin kalitesinin de buna bağlı olarak düştüğünü vurguladı?. bunu kimse dert edinmiyor??
  • Üniversite Sayısı ile Övünme: ?Siyasi iktidar artan üniversite sayısı ile övünüyor.?
    • Yerlerde Sürünmenin Vurdumduymazlığı: ?Kendi fakültesinde yaptığı bir incelemede 40 akademisyen içinde sadece üçünün Avrupa veya Amerika´da profesör olabilecek niteliğe sahip olduğunu gördüğünü ifade eden Görür, Yerlerde sürünüyoruz. Ama bundan kimse rahatsız olmuyor? dedi.

Sayın Prof. Naci Görür´ü ayakta alkışlıyorum! Az bile yazmış!...

 Birkaç şey de ben ekleyim: Keşke ?oy kaygıları? ile eğitim sistemi şekillendirilmese idi!!! Keşke ciddi felsefi temelleri olan, uzun hedefli, popülist olmayan politikalar ile üniversite sistemi şekillendirilebilse idi!!!... Önce niceliğe (üniversite sayısına), sonra niteliğe (kaliteye) önem veren yukarıdaki politikalar, ?atın önüne (arkası yerine) tekne koyma problemi,? bu ülkeye verilebilecek en ağır toplumsal zararlardan bir tanesidir ve zamanla bu etki gittikçe artacaktır!!! Örneğin, ?Yarım hoca dinden, yarım doktor candan!? sözünde yatan anlam gibi?.

Bir başka ilginç, merak uyandıran, düşündürücü yazı da görüşme dileklerimle!

 

***

 



Anahtar Kelimeler: İLGİNÇ TESPİTLER