"İMAR BARONLARI"

Tacettin KEPENEK Yazdı...

İMAR BARONLARI

Eski CHP milletvekili ve eski Ankara TSO başkanı Sinan Aygün ve yeni CHP´li ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş arasında başlayan rüşvet istedin, istemedin davası, gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Zannedilmesin ki buolay, sadece Ankara´ya mahsus bir olaydır. Türkiye´nin tamamını ilgilendiren bu olayın binlercesi her gün,  her belediye de yaşanmaktadır.

Olayın özü, imar planı değişikliği karşılığında alınan, alınmayan, paylaşılan, paylaşılamayan rantın kavgasıdır. Ankara Togo kuleleri inşaatı için imar planı değişikliğine dayanan bu olay, önce rüşvet, sonra irtikâp ve bugünde okul yaptırma taahhüdüne kadar gelip dayandı. Bu olay,CHP´li bir müteahhit,firarive Fetöcü arsa sahipleri, imar planını değiştiren Ak partili belediye,  mahkeme kararı ile inşaatı mühürleyen CHP´li Belediye arasında oynanan bir rant oyunudur.

CNN Türk´te ki programda Sinan Aygün´ün karşısınaiki gazeteci bir de eski savcı- avukat oturtmuşlar. Sinan Aygün,karşısındakilerle adeta kedinin fare ile oynadığı gibi oynadı. İyi güzel de beyefendi, bu memlekette siz bu işleri yapıyorken,  boy abdestinialmış ve dönüş yolunda karşılaşabileceğiniz binlerce insan var, bari onlardan utanın, siz kimi kandırıyorsunuz?

Sevgili okurlar, inanın bu olay, yasal mevzuatlar içine gizlenmiş, baştan sona ahlaksızlık kokan, klasik siyaset- cemaat- ticaret ve belediye entrikaları ile örülmüş bir ibret vesikasıdır.

Bu oyuna çomak sokan Ankara Mimarlar odasına teşekkürler?  Ankara büyükşehir belediye başkanı?Bu şehirde oluşan her türlü imar rantı, milletin hakkıdır. O hakkı kimseye yedirmem?dedi.Helal olsun Mansur Yavaş´a.

Aslında bu olay, hiçbir yazılı kuralı olmayan ama her belediye de var olan bir olaydır. Bazı belediyeler oluşturdukları imarrantlarınınkarşılığını söke söke alır, resmi olarak hesaplara geçirirler.Bunlara diyecek bir lafım yok, yeter ki gerçek karşılığını alsınlar.

Ancak bazı belediyeler oluşturdukları burantların karşılığını el altından ve gayri resmi yollardan alır,  spor kulüplerine şuraya buraya aktarırlar. Bazı belediyeler ise yine el altından ve gayri resmi olarak buparaları alır ama nereye gittiğini kimse bilmez, bilemez. Kişilerin cebine mi, cemaatlerin kasasına mı, siyasetçilerin seçim masraflarına mı, nereye gittiği kimse bilmez, bilemez?

Ancak şu bilinmelidir ki,  belediyelerde bu imar değişiklikleri, karşılık alınmadan yapılmaz.Olmaz. Olmaz. Olmaz?Biliyorsunuz, ?almadan vermek, Allah´a mahsustur?.

Kamu adına, bu şehrin insanları adına bu tür olayları sorması,soruşturması gereken, Sivas mimarlar odası temsilciliği, muhalefet partilerinin il yönetimleri, şehrimizin güzide ve duayen gazetecileri hadi bakalım, siz de görevinizi yapın, sizin de bir sesinizi duyalım?

Tacettin KEPENEK

 



Anahtar Kelimeler: İMAR BARONLARI