Tarih: 07.05.2020 09:17

İNSAN OLMAK!

Facebook Twitter Linked-in

?Yücelerden yücesin

Kimse bilmez nicesin Görklü Tanrı

Çok cahiller seni gökte arar, yerde ister

Sen hod müminlerin gönlündesin

Dayim duran Cebbar Tanrı

Ulu yollar üzerine imaretler yapayım senün için

Aç görsem doyurayım senün içün

Yalıncak görsem donadayım senün için? (Dede Korkut)

Sorarız! Acaba kaç tane üniversite üst yönetimi ve personelleriyle ilçe ilçe, köy köy, ev ev insana koşmuştur?

Atabekler Yurdu´nda, kutlu vatan topraklarının kuzeydoğu köşesinde 2008´de kurulmuş bir üniversite olan Ardahan Üniversitesi toprağa, insana, tabiata, dağlara, kuşa, kurda bütünüyle evrene bakışı ile farkındalık oluşturmuş ve kısa sürede Türkiye´de ve dünyada adından söz ettirmiştir. Bugün de bu satırlarda adından söz ettirecektir. Farkında olanlar farkındalık oluşturabilirler. Şu ana kadar popülist söylemlerin dışında kalarak yoluna devam etmeyi prensip edinmiş olan üniversite bölgede büyük bir özveri ve fedakârlıkla yoluna devam etmektedir.  Kışın -40-45 derece soğuklarda ve coğrafyanın zor şartları altında yüreklerin üşütmeyen üniversite, coğrafyayı kader bilmiş, bugün kurumsal bir kimliğe kavuşmuş gözükmektedir.

Bu kurumsal kimlik gücünü köklerinden almıştır. Köklere dayanmanın en güzel ifadesi kendini ilk kez 2008´de kurulduğunda Ardahan Üniversitesi logosunda   göstermiştir.

Ardahan Üniversitesi´nin logosu, Kafkasya ve Orta Asya halklarınca sıkça kullanılan koçbaşı figüründen kompoze edilen, ortasında insan figürü bulunan bir kar tanesidir. Koçbaşı, halı, kilim gibi dokumalarda, bina süslemelerinde Kafkasya ve Orta Asya Turanî kavimlerinin kullandığı temel bir simgedir. Ölüme karşı yaşamın dinginliğini ve esenliğini simgeler. Muhataba ölüm varsa ona karşı merdane durmak gerekir, mesajını verir. Ayrıca, bir efsaneye göre cenazede baskına uğrayan Türk kavmimden geriye bir kız ve bir erkek çocuk kalır, onları düşmandan kaçıran maral ana onları göle getirir ve burada yaşayın der ölümün eşiğinden yaşama açılmayı ifade eder. İnsanın kendi gibi yaşama azmini ifade eder. Orhun yazıtlarındaki ?Ra, Re? harfi Oğuz boyunun ana damgasıdır ve birliği, birleştiriciliği ifade eder. Farklılıkların özündeki temel birliğe işaret eder. Kar tanesi tek başınalığı, biricikliği, safiyeti, başkasına benzememeyi simgeler. Bireyselliğin korunarak toplumsal oluşumun temel dinamiği olmayı da simgeler. İnsan figürü ve yanındaki nokta, bildiklerimizin bilmediklerimiz yanında bir nokta olduğuna; ama her şeyin de bir noktadan başladığına işaret eder. Koçbaşı motifli insan figürü, bilim yolundaki temel noktanın insan olduğuna işaret eder. Dört ana yön, dünyaya açılmayı ve onu sistematik olarak anlamayı ve Hümanizmi ifade eder. Mavi renk göksel bir kutsiyeti özgürlük, sonsuzluk ve umudu, beyaz renk şeffaflığa ve bilimin mutlak egemenliğine inancına vurgu yapar.

Üniversitenin köklere dayanmasının ikinci büyük belirtisi kuruluşundan bugüne kadar vakıf anlayışını devam ettiriyor olmasıdır. Öğrenciyi ticari bir meta olarak değil toprağa olan bağlılığın, inanmanın, imanın, sevginin, saygının, var oluşun, sürekliliğin ve gerçek manada vatanseverliğin adı ve kendisi olarak görmektedir. Bu kendilik, ilmi hayatı anlamanın, anlamlandırmanın merkezi olarak görmekte kini, kibri ve kiri dışarıda bırakmaktadır.

Bu çerçevede kuruluşunun ilk yıllarında Ardahan Üniversitesi Gençlik Merkezi, gerek Türk dünyasının evlatlarına gerekse Türkiye´de aziz milletin evlatlarına gece ve gündüz demeden kol kanat germiş, vakıf anlayışının temsilcisi olmuştur. Bugün ise Ardahan Üniversitesi çok daha güçlü bir vakfa sahiptir. 16 Temmuz 2019´da kurulan bu vakıf üniversite, bilim, insan ve şehir bağları açısından kısa sürede var oluş amaçlarını gerçekleştirmeye başlamıştır. Bu var oluşun Ahmet Yesevi´nin aşağıdaki dizeleri üzerinde yükseldiğini görmek en başta insanlık adına bir mutluluk kaynağı, bir direnç noktasıdır.

Sözü söyledim, her kim olsa cemale talip

Canı cana bağlayıp, damarı ekleyip,

Garip, yetim, fakirlerin gönlünü okşayıp

Gönlü kırık olmayan kişilerden kaçtım ben işte.

 

Nerde görsen gönlü kırık, merhem ol

Öyle mazlum yolda kalsa, yoldaşı ol

Mahşer günü dergâhına yakın ol

Benlik güden kişilerden kaçtım ben işte.

Üniversitelerin kurumsal kimliğinin en önemli yapıtaşlarından olan vakıf anlayışının somut bir şekilde Ardahan Üniversitesi Kalkındırma Vakfı tarafından bugün temsil edildiğini görmekteyiz. Türkiye´de Ramazan ayında, ülkemizin ve dünyamızın geçirdiği sıkıntılı süreçte bir üniversite ve onu kalkındırma vakfının öncülüğünü yaptığı faaliyet kayda değerdir. Ardahan Üniversitesi ayrıca ?Sosyal Destek Grubu? oluşturmuştur. Sorarız! Acaba kaç tane üniversite üst yönetimi ve personelleriyle ilçe ilçe, köy köy, ev ev insana koşmuştur?

Okuduğumuz, okuyunca durup düşündüğümüz, düşündükçe serhat şehrindeki Ardahan Üniversitesi, vakfı, personelleri ve şehirle gurur duyduğumuz haber şu şekildedir: 

?Ardahan Üniversitesini Kalkındırma Vakfı Ramazan ayı dolayısıyla ihtiyaç sahiplerine Ramazan kolisi dağıttı. Vakıf Mütevelli Heyetinin ve hayırseverlerin bağışlarıyla hazırlanan 300 adet 23,5 kg´lık ramazan kolisi, valilikten alınan liste aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Paketlerin dağıtımı, Ardahan merkez ve köylerinde Üniversitemiz Rektörü ve Ardahan Üniversitesini Kalkındırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Biber´in bizzat katılımlarıyla gerçekleştirildi. Dağıtımda ayrıca, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kılıç, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanı Havva Vanlı ile idari personel yer aldı. Göle´deki dağıtım, Vakıf Mütevelli Heyeti Üyesi Aydın Nazar ile Göle MYO Müdürü Öğr. Gör. Bora Topal tarafından gerçekleştirildi. Posof MYO Müdürü Öğr. Gör. Turan İnanır Posof ilçesinde, Genel Sekreter Vekili Öğr. Gör. Kubilay Aras Hanak ve Damal ilçelerinde, İdari ve Mali İşler Başkanı Çağrı Coşkun ise Çıldır ve köylerinde gerçekleştirilen koli dağıtımına katıldı.?

Elbette insanlıktan, insanın insana koşması kadar daha doğal bir şey yok. Fakat üniversitelerimizde bu türden bir koşuya çok şahit olmuyoruz. O yüzden bizce Ardahan Üniversitesi çoğu üniversiteden daha büyük, daha yürekli ve insana daha yakındır.

Türk İslam medeniyet dairesinde gerek dini, gerek kültürel, gerek sosyal gerekse ekonomik anlamda;

-          Uyumsuzluk yerine ahenk

-          Rekabet yerine iş birliği

-          Zıtlık yerine tamamlanma ve tamamlanma

Söz konusu olmuştur.

Yer göğü, gök yeri; kadın erkeği, erkek kadını; gece gündüzü, gündüz geceyi tamamlar. Vakıf da, parçaları bütüne kavuşturmanın adıdır. Bu yüzden iyi, doğru, güzel şeylerle varlığın kaynağına yol bulunur. 

İlim, varlığın kaynağına yol aramak, yol bulmak ve yol olmaktır. Varlığın kaynağına yol olanlara selam olsun. 

Ardahan Üniversitesi´nin sevinci insandır. Yönü insandır. Kazananı ve kazancı insandır.  Ruhu yüksek insanların eksik olmaması dileğiyle?

Sivas Postası olarak kuruluşundan bugüne kadar Ardahan Üniversitesi´nin bugüne taşınmasında emeği olanları tebrik ediyor ve yarınlara taşıyacak olanlara da kuvvet ve başarı diliyoruz.

Sorarız! Acaba kaç tane üniversite üst yönetimi ve personelleriyle ilçe ilçe, köy köy, ev ev insana koşmuştur?

Atabekler yurduna selam olsun. Serhat şehrine selam olsun.  Ardahan´a selam olsun? 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —